Čitaj mi!

Guteres: UN planiraju istragu o pogibiji ukrajinskih zarobljenika; Švajcarska zabranjuje rusko zlato

Sto šezdeset prvi dan rata u Ukrajini. Tim inspektora pregledao je prvi brod za prevoz žitarica koji je napustio ukrajinske luke. Situacija oko nuklearne elektrane Zaporožje je "nestabilna", upozorio je Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju. Nemački kancelar Olaf Šolc tvrdi da je turbina koju "Gasprom" navodi kao razlog za smanjeni protok gasa spremna i ističe da nema prepreka na nemačkoj strani da bude isporučena Rusiji.

Zelenski: Šrederov istup odvratan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je kao "odvratan" istup bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, koji je rekao da "Rusija želi da okonča rat pregovorima".

"Prosto je odvratno kada bivši lideri velikih država sa evropskim vrednostima rade za Rusiju, koja je u ratu protiv tih vrednosti", rekao je Zelenski u redovnom video-obraćanju.

Predsednički savetnik Mihailo Podoljak ranije je odbacio stav Šredera kao "glas ruskog kraljevskog suda" i rekao da će bilo kakvo mirovno rešenje sa Moskvom zavisiti od prekida vatre i povlačenja ruskih trupa.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Proruske vlasti: Vojska nadomak predgrađa Soledara

Ruske trupe su se približile jugoistočnoj periferiji ukrajinskog grada Soledara, izjavio je Vitalij Kiseljev, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost.

"U Soledaru se vode borbe duž auto-puta koji povezuje Bahmut i Lisičansk. Ruske trupe su se veoma približile jugoistočnim predgrađima toga grada, a borbe su se vodile u fabrici građevinskog materijala 'Knauf' i kod železničke stanice. Operacija se nastavlja u Bahmutu koji je udaljen oko kilometar od grada", napisao je Kiseljev na Telegramu, prenosi Tas.

(Tanjug/Tas)

Opširnije Kraće

NATO: Ukrajina povlači svoje vojnike iz Kfora

Na osnovu martovskog dekreta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, mirovne snaga te zemlje započinju povlačenje iz misije Kfora, potvrđeno je Rojtersu u NATO-u.

(Reuters

Guteres: UN planiraju istragu o pogibiji ukrajinskih zarobljenika

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je da će pokrenuti misiju utvrđivanja činjenica o napadu na Olenovku u Donjeckoj oblasti na prvoj liniji fronta u kojem su ubijeni ukrajinski zarobljenici u zatvoru koji drže proruske snage.

"I Rusija i Ukrajina zatražile su istragu", rekao je Guteres novinarima.

Dodao je da se pripremaju uslovi za ostvarenje misije, za koju je potrebna saglasnost i Moskve i Kijeva.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Zelenski: Ekonomija zemlje u komi, rat je ubija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da prva pošiljka žitarica iz njegove zemlje nosi delić useva koje Kijev mora da proda kako bi se spasila uništena ekonomija.

Zelenski je, obraćajući se australijskim studentima preko video-veze, rekao da je potrebno više vremena da se vidi da li će uslediti i druge pošiljke žita.

"Zahvaljujući UN u partnerstvu sa Turskom, imali smo prvi brod sa isporukom žitarica, ali to još nije ništa. Nadamo se da će se taj trend nastaviti", dodao je Zelenski.

Kako je naglasio, rat ubija ukrajinsku eknomiju. "U komi je. Ruska blokada luka je veliki gubitak za privredu."

Dodao je da bi Ukrajina, jedan od vodećih proizvođača žitarica u svetu pre rata, morala da izveze najmanje deset miliona tona žitarica kako bi hitno pomogla u smanjenju svog budžetskog deficita od pet milijardi dolara mesečno.

Poznata kao evropska žitnica, Ukrajina se nada da će izvoziti 20 miliona tona žitarica koje se čuvaju u silosima i 40 miliona tona od aktuelne žetve.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Ukrajinska vojska: Rusija priprema udarne snage za rodni grad Zelenskog

Južna vojna komanda ukrajinske vojske saopštila je da je Rusija počela da stvara vojne udarne snage usmerene na rodni grad predsednika Volodimira Zelenskog, Krivi Rog, i upozorila da bi Moskva mogla da priprema nove ofanzivne operacije u južnoj Ukrajini.

Rusija drži delove juga Ukrajine koje je zauzela u ranim fazama svoje invazije 24. februara, ali Kijev je rekao da će pokrenuti kontraofanzivu. Ona je u utorak saopštila da je već zauzela 53 sela u okupiranoj oblasti Herson.

U svom redovnom ažuriranju o ratu na jugu, južna vojna komanda Ukrajine opisala je situaciju kao napetu i rekla da je Rusija juče napala duž linije fronta.

Grad Krivi Rog za proizvodnju čelika, u kojem je Zelenski odrastao, nalazi se oko 50 kilometara od južne linije fronta.

"(Rusija) je počela da stvara udarnu grupu u pravcu Krivog Roga. Takođe je vrlo verovatno da neprijatelj sprema neprijateljsku kontraofanzivu sa naknadnim planom da dođe do administrativne granice Hersonske oblasti", saopštila je južna vojna komanda.

Ukrajina pokušava da pojača pritisak na ruske položaje u strateški važnom crnomorskom regionu Hersona i koristila je oružje dugog dometa koje je isporučio Zapad za izvođenje udara na ruske linije snabdevanja i skladišta municije.

Ukrajinska vojska je u saopštenju navela da ruske snage obilaze podrume u regionu kako bi ih pretvorile u skloništa za bombe za skladištenje vojne opreme.

Zelenski je u utorak kasno u svom noćnom obraćanju naciji opisao borbe na delovima istočne linije fronta u Donbasu kao "sam pakao".

Rusija nije polagala pravo na bilo kakvu veću teritorijalnu dobit u svojoj invaziji otkako je tvrdila da je zauzela ukrajinski istočni region Luganska pre oko mesec dana.

Ali u utorak ukrajinska vojna komanda je priznala da je Rusija postigla "delimičan uspeh" u "pravcu Donjeck–Piski" oko grada Donjecka koji drže proruske snage.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Švajcarska zabranjuje rusko zlato, zamrzava imovinu Sberbanke

Švajcarka vlada uvela je novi paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini u skladu sa najnovijim merama EU o zlatu i proizvodima od zlata, prenosi Rojters.

U saopštenju se naglašava da u napravljena dva nova izuzetka kada je reč o transakcijama sa poljoprivrednim proizvodima i isporukom ulja u treće zemlje, koje postoje i u EU, kako ne bi došlo do poremećaja u kanalima plaćanja.

Kako se dodaje, najvećoj ruskoj banci Sberbanci zamrznuta je imovina i zabranjeno joj je da obezbeđuje sredstva, ekonomske resurse ili tehničke usluge.

Iz švajcarske vlade su naveli da se nove mere pre svega odnose na zabranu kupovine, uvoza ili transport, proizvoda od zlata iz Rusije kao i usluge u vezi sa ovom robom.

(Reuters)

Opširnije Kraće

"Bulgargaz" nastavlja pregovore sa "Gaspromom"

Postoji mogućnost obnavljanja isporuka ruskog gasa Bugarskoj, izjavio je predsednik borda direktora bugarske kompanije "Bulgargaz" Ivan Topčijski.

Situacija sa gasom u Bugarskoj je eskalirala krajem aprila, kada je Gasprom prekinuo isporuke u zemlju zbog neplaćanja u rubljama po novoj šemi.

"Iako trenutno nema isporuka, pregovori su u toku. Ne znamo kako će se odvijati, ali postoji mogućnost obnavljanja isporuka", rekao je Topčijski.

(RIA Novosti)

Opširnije Kraće

Konašenkov: Uništeno pet dronova i skladiše poljskog oružja

Ruski PVO sistemi oborili su proteklog dana pet ukrajinskih bespilotnih letelica u Donjeckoj narodnoj republici (DNR), koja je proglasila nezavisnost, i Harkovskoj oblasti i presreli dve balističke rakete u Hersonskoj oblasti, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da su ruske trupe izvršile udar preciznim projektilima na skladište naoružanja koje je isporučila Poljska i municiju u Lavovskoj oblasti.

"Visokoprecizne rakete velikog dometa sa vazdušnim lansiranjem uništile su skladište u oblasti naselja Radehov u Lavovskoj oblasti, u kojem je bilo oružje i municija strane proizvodnje, isporučena kijevskom režimu iz Poljske", naveo je Konašenkov, prenosi Tas.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije eliminisale su "preko 50 militanata" tako što su udarile na mesto razmeštanja ukrajinske vojske u Nikolajevki u DNR, saopštio je Konašenkov.

"Preciznim udarom Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na mesto privremenog razmeštanja 81. vazdušno-mobilne brigade ukrajinske vojske u Nikolajevki u Donjeckoj narodnoj republici zbrisano je preko 50 nacionalista i šest motornih vozila", izjavio je Konašenkov.

(Tas, Tanjug)

Opširnije Kraće

Brod "Razoni" nakon pregleda nastavlja plovidbu ka Libanu

Nakon što je nspekcijski tim završio pregled prvog broda za prevoz žitarica koji je napustio ukrajinske luke u ratnim uslovima, plovilo je spremno da prođe kroz Bosfor i otputuje na svoje konačno odredište - Liban, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je saopštilo da je inspekcijski tim završio pregled na brodu "Razoni" koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, prenosi agencija AP.

Brod koji, prema navodima Ujedinjenih nacija, prevozi 26.527 tona kukuruza, pregledali su inspektori iz Ukrajine, Rusije, Turske i Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Završen pregled prvog broda sa žitaricama koji je isplovio iz Ukrajine

Završena je provera broda "Razoni", prvog koji je napustio Ukrajinu u okviru sporazuma o izvozu žitarica uz posredovanje Turske, javlja Rojters.

Inspekcijski pregled obavljen je dan nakon što se brod usidrio u Crnom moru kod turske obale.

Brod "Razoni" isplovio je u ponedeljak pod zastavom Sijera Leonea iz ukrajinske luke Odesa.

(Rojters)

Brod "Razoni" (Foto: EPA-EFE/ ERDEM SAHIN)
Opširnije Kraće

Šolc: Turbina spremna za isporuku u bilo kom trenutku

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je Rusiju da je kriva za probleme s isporukom turbine za gasovod "Severni tok 1", koji je u središtu evropske gasne krize.

Turbina koju "Gasprom" navodi kao razlog za smanjeni protok gasa spremna je i nema prepreka na nemačkoj strani da bude isporučena, rekao je Šolc novinarima zajedno s glavnim izvršnim direktorom kompanije "Simens enerdži", proizvođačem turbina, izveštava Blumberg.

"Ono što mi je važno jeste da jasno stavim do znanja da je ova turbina spremna za isporuku u bilo kom trenutku. Ništa ne sprečava njen transport u Rusiju", rekao je Šolc, koji je doputovao u Milhajm na Ruru, gde se nalazi pogon "Simens enerdžija".

Pitanje gde se turbina nalazi izazvalo je političke kontroverze poslednjih nedelja pri čemu Rusija kaže da bez te komponentu ne može da poveća izvoz gasa u Evropu, a Nemačka odbacuje njihov argument.

Turbina je ranije bila poslata u Kanadu na redovan servis u fabriku "Simens enerdžija" gde je i proizvedena. Kanada je prvo zabranila njen povratak u Evropu zbog sankcija uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali je naknadno odlučila da dozvoli transport do Nemačke, gde se turbina od tada nalazi čekajući zeleno svetlo iz Moskve, navodi Blumberg.

(Blumberg, Tanjug)

Olaf Šolc u Milhajmu (Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH)
Opširnije Kraće

Počinje pregled prvog broda sa žitaricama koji je isplovio iz Ukrajine

Tim inspektora uputio se čamcem da proveri prvi brod za prevoz žitarica koji je napustio ukrajinske luke u ratnim uslovima, prenosi Rojters.

Inspekcijski pregled biće obavljen dan nakon što se brod usidrio u Crnom moru kod turske obale.

Brod "Razoni" isplovio je u ponedeljak pod zastavom Sijera Leonea iz ukrajinske luke Odesa, a trebalo bi da ga pregledaju rusko, ukrajinsko, tursko i osoblje Ujedinjenih nacija.

Međunarodni timovi inspektora rade u Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu.

(Rojters)

Pregled broda u Turskoj (Foto: EPA-EFE/ TURKISH DEFENCE MINISTRY)
Opširnije Kraće

IAEA: Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje sve ozbiljnija

Situacija oko nuklearne centrale Zaporožje na jugu Ukrajine je "nestabilna" i svakog dana postaje sve ozbiljnija, upozorio je Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji nastoji da tamo pošalje misiju UN.

"Svi principi bezbednosti prekršeni su na jedan ili na drugi način. Mi ne možemo dozvoliti da se to nastavi", rekao je Grosi.

Ističe da je prekinut lanac snabdevanja opremom i rezervnim delovima, zbog čega nisu sigurni da li elektrana dobija sve što je potrebno. 

Smeštena na reci Dnjepar u jugoistočnoj Ukrajini, nuklearna elektrana u Zaporožju je pod ruskom kontrolom od prvih dana rata, ali njome još upravlja ukrajinsko osoblje.

(Ukrinform, Skaj njuz)

Opširnije Kraće

Šreder: Rusija želi da pregovorima okonča rat u Ukrajini

Rusija želi da se pregovorima dođe do okončanja rata u Ukrajini, a prošlomesečni sporazum o isporuci žitarica mogao bi da bude korak u tom pravcu, izjavio je nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder.

"Dobra vest je da Kremlj želi rešenje putem pregovora. Prvi uspeh je dogovor o žitu, a iz njega bi možda polako mogao proizaći i prekid vatre", izjavio je Šreder za nedeljnik Štern i RTL, navodeći da se prošle nedelje sastao sa Putinom u Moskvi, prenosi Rojters.

Šreder je ocenio da se rešenja za ključne probleme kao što je Krim mogu pronaći tako što će se dozvoliti da prođe određeno vreme i ističe da "možda neće biti potrebno više od 99 godina, kao u slučaju Hongkonga", već da će se rešenje naći u sledećoj generaciji.

Šreder je naveo da bi se Ukrajini, umesto ulaska u NATO, moglo ponuditi da bude neutralna po modelu po kom je neutralna Austrija.

Osvrnuvši se na budućnost regiona Donbas na istoku Ukrajine, gde se vode žestoke borbe, Šreder je ocenio da je tamo situacija složena i predložio da se to pitanje reši po modelu švajcarskih kantona.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Ukrajina: Rusi iz Belgoroda raketirali Harkov

Ruske snage su iz Belgoroda raketirale Harkov, objavio je na Telegramu načelnik oblasne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov.

"Oko četiri sata ujutru Rusi su dva puta udarili na Harkov. Rakete su lansirane iz Belgoroda, iz PVO sistema S-300. U Holodnohirskom okrugu, neprijateljska raketa je pogodila zemlju. Još jedna ruska raketa je pogodila teritoriju civilnog industrijskog objekta u Novobavarskom okrugu. Zgrada je oštećena. Za sada nema žrtava", napisao je Sinegubov.

(Ukrinform)

Opširnije Kraće

Na frontu – borbe u Lugansku i Donjecku. Eksplozije odjekuju na jugu u Nikolajevu i Hersonu. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska uništila šest sistema HIMARS i da je u regionu Harkova poginulo oko 500 ukrajinskih vojnika.

Kod obala Istanbula usidirio se trgovački brod, pod zastavom Sijera Leonea sa 26.000 tona kukuruza. Inspekcija će u deset časova pre podne po lokalnom vremenu, uz prisustvo predstavnika Turske, Rusije, Ukrajine i UN, utvrditi da li brod prevozi isključivo namirnice, a potom će nastaviti ka Libanu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom redovnom video-obraćanju da uprkos zalihama raketa iz SAD, prednost u teškom oružju i ljudstvu je i dalje na strani ruske vojske.

"To se veoma oseća u borbi, posebno u Donbasu. Tamo je sam pakao. Reči to ne mogu opisati", istakao je Zelenski.

Ukrajinski bataljon "Azov", Rusija je proglasila terorističkom grupom. Zarobljeni su mnogi pripadnici tog bataljona i protiv njih su pokrenuti krivični postupci.

Nemački kancelar Olaf Šolc treba da obiđe gasnu turbinu "Severnog toka 1", koja je vraćena sa remonta u Kanadi, na lokaciji "Simens energije" u mestu Milhajm na Ruru, saopštila je ta kompanija, dodajući da je spremna za dalji transport u Rusiju.

Moskva je odbacila tvrdnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ruske snage koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu.