Čitaj mi!

Nemci ponovo "otkrili ugalj", Evropa ubrzano pravi zalihe pre nego što embargo stupi na snagu

Embargo na ruski ugalj, okosnica petog briselskog paketa sankcija, donet u aprilu, stupa na snagu sredinom avgusta. Ipak, neke članice, među kojima je Nemačka, odlučile su da će rampu na ruski ugalj staviti već u ponedeljak. U strahu od potpunog prekida dotoka ruskog gasa, Evropa ubrzano pravi zalihe uglja. Termolektranama se produžava rad, a zbog velike tražnje cene uglja su rekordne - premašuju 400 evra.

Nemačka je 40 odsto potreba za ugljem pokrivala uvozom iz Rusije. Retka su stovarišta gde građani još mogu kupiti ugalj, jer je taj energent do ove godine bio zaboravljen.

U Lajpcigu kažu da su Nemci "ponovo otkrili ugalj" - proteklih meseci je jagma.

"Zahtevi su se utrostručili. Telefon nikada nije tih. To je ludilo. Razumljivo, svi su uplašeni. Na sreću, većina ljudi je u kućama zadržala peć na ugalj. Mislim da je to sigurnija, a i dalje jeftinija opcija od nafte i gasa", kaže Ingo Engel, trgovac ugljem u Lajpcigu.

Prošle godine Evropska unija je iz uglja obezbeđivala 15 odsto električne energije, a petinu tog energenta je uvezla iz Rusije.

Proteklih meseci, morske i rečne luke pretrpane su teretnim brodovima sa ruskim ugljem koji se dalje trasportuje do termoelektrana širom Evrope.

Poljska još u aprilu prestala da uvozi ruski ugalj

Poljska je još u aprilu prestala da uvozi ruski ugalj, a oko 80 odsto struje dobija iz termoelektrana, pa zalihe ubrzano pune.

"Počev od marta, pa aprila i juna, mi sakupljamo ugalj iz mnogih zemalja širom sveta. Nedostaje nam ugalj koji obezbeđuje grejanje iz toplana i pre svega za skoro tri miliona domaćinstava koja se greju na ugalj", kaže premijer Poljske Mateus Moravijecki.

Iako od avgusta Evropska unija zvanično obustavlja uvoz ruskog uglja, stručnjaci smatraju da će ga neke zemlje uvoziti bar još 90 dana, dok ne isteknu dugoročni ugovori.

"Ruski strateški zadatak je da Evropa nastavi da kupuje fosilna goriva - naftu, gas i ugalj. Sve što Evropa ima - u smislu dekarbonizacije, alternativnih izvora energije, vodonika, vetra, sunca - nosi izazove, direktne pretnje ili rizike za rusku strategiju", objašnjava ekonomski i energetski stručnjak Mihail Krutihin.

Zbog nedostka energije, prognoze pokazuju da će i proizvodnja uglja i električne energije iz uglja, najmanje do 2027. godine, nastaviti da raste.