Čitaj mi!

Ruski gas i Nemačka: Doba neizvesnosti

Nemački ministar privrede Robert Habek doveo je u pitanje davanje prioriteta privatnim domaćinstvima u snabdevanju gasom, ukoliko dođe do nestašice. Privatni potrošači bi također morali da "daju doprinos", rekao je on tokom posete Beču.

Nemački ministar Habek kaže da nema poverljivih informacija o tome da li će Rusi nastaviti da isporučuju gas ili se odlučiti na embargo. Ali ipak, Nemačka i EU se pripremaju na najgori scenario.

Habek, kaže da bi trajni prekid industrijske proizvodnje imao velike posledice.

Nemačka se sprema za mogućnost da Rusija uvede tihi gasni embargo. U ponedeljak je počelo  redovno letnje održavanje gasovoda Severni tok 1, a u Berlinu strahuju da će radovi biti politički otežani što bi Nemačku dovelo u neprijatnu situaciju pred zimu.

Komentatori nemačke štampe ocenili su ovih dana da će Nemačka morati ovu krizu da plati delom svog blagostanja, čak i ako Rusija nastavi isporuke gasa. Oko 35 odsto potrebnog gasa dolazi iz Rusije, dok je pre agresije na Ukrajinu taj procenat u Nemačkoj bio bitno viši - 55 odsto.

Opasnost po ekonomiju

Kako dobar deo nemačke industrije radi na gasni pogon, Habek sada dovodi u pitanje evropsku uredbu koja reguliše snabdevanje u hitnim slučajevima. Ta uredba kaže da privatna domaćinstva i važna infrastruktura poput bolnica imaju prednost nad fabrikama i firmama.

Prema Habekovim rečima, regulativa ima smisla kada postoje kratkoročni i regionalni problemi.

"Ali to nije scenario koji trenutno imamo. Ovde je u pitanju prekid snabdevanja koji bi mogao trajati mesecima", kaže Habek.

U Kremlju se drže verzije prema kojoj Rusija nikad ne koristi energente kao političko oružje. Tamo navode da će gasa biti i više, čim sa servisa u Kanadi stigne jedna Simensova gasna turbina.

Posle diplomatske akcije Nemačke, Kanada je u nedelju odlučila da pošalje tu turbinu koju je zadržavala zbog sankcija. Pretpostavlja se da bi redovno održavanje moglo da bude gotovo 21. jula.

"Mora se razgovarati o scenarijima koji su dugo bili nezamislivi, a vreme curi", rekao je Habek.

Ovaj istaknuti političar Zelenih, ranije je savetovao građanima da se kraće i mlako tuširaju, a neki veliki stanodavci već su uveli ograničenja temperature u stanovima.

Gas još ide preko Ukrajine

Iako je vlada socijaldemokrate Olafa Šolca, u kojoj su još Zeleni i Liberali, već rešila da pravi više struje od uglja kako bi premostila krizu, Habek misli da je trenutna situacija šansa da se trajno pređe na zelenu energiju.

Kancelar Šolc je pozvao na solidarnost u EU ako na jesen ili zimu dođe do nestašica gasa.

"Naravno da moramo biti solidarni u Evropi", rekao je on nakon sastanka sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom.

Inače, ruski gas trenutno stiže u Nemačku samo gasovodom - preko Ukrajine. To ne zadovoljava šefa nemačke Agencije za mreže Klausa Milera, koji kaže da bi Kremlj mogao da šalje više gasa preko Ukrajine, kako je i definisano ugovorima.

"Ali očito da Vladimir Putin nema političke volje za to", smatra Miler.

Novinari su priupitali ministra Habeka otkud uopšte tolika bojazan da će Kremlj zavrnuti ventil.

"Nemam tajne informacije koje bi govorile u jednom ili drugom pravcu. Postoji šansa da se to desi. Ali postoji šansa i da se ne desi. Moraćemo da pričekamo", rekao je Habek.