Čitaj mi!

Načelnik Luganska ne isključuje povlačenje ukrajinske vojske iz Lisičanska; Vašington najavljuje novu pošiljku vojne pomoći Kijevu

Sto dvadeseti dan rata u Ukrajini. Borbe se vode pretežno na istoku. Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe koje brane istočni grad Lisičansk, tvrde ukrajinski zvaničnici. Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom se pozivaju lideri država članica da na sastanku u Briselu Ukrajini i Moldaviji "bez odlaganja" dodele status EU kandidata. Od početka rata Ukrajinu je napustilo osam miliona ljudi, saopštio UNHCR.

Lavrov: Malo verovatno da Zapad dozvoli Ukrajini pregovore sa Rusijom

Malo je verovatno da će zapadne sile dozvoliti Ukrajini da se vrati za pregovarački sto, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je u intervjuu nacionalnoj televiziji Belorusije rekao da ne vidi mogućnost da im bude dozvoljeno da nastave pregovore, preneo je TAS.

Dodao je da će sa velikim zadovoljstvom prihvatiti poziv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da se okupe na razgovorima na teritoriji Belorusije.

"Ne vidim nikakvu mogućnost da Ukrajina iznese bilo kakve predloge, ali ni mi nećemo ništa da predlažemo. Davno smo dali svoje predloge. Sada je lopta na njihovoj strani", kazao je Lavrov.

Istakao je da je besmisleno pregovarati sa Ukrajinom u formatima koji su uspostavljeni u proteklih osam godina.

Na pitanje da li ima smisla nuditi novu verziju sporazuma sa Kijevom, neku vrstu novih sporazuma iz Minska, u trenutku kada se zapadni partneri ponašaju kako se ponašaju, Lavrov je istakao da bi rad u postojećim formatima bio besmislen.

Moskva je stavila na papir sve predloge predsednika Rusije Vladimira Putina za rešavanje prehrambene krize i podnela ih UN, izjavio je Lavrov. Ističe da zabrinjava sporo reagovanje na naizgled hitno pitanje.

"Ne isključujem da je i sekretarijat UN pod najsnažnijim uticajem onih koji žele da upravljaju spolja Organizacijom", kazao je Lavrov.

Dodao je da ova situacija stvara probleme mnogim zemljama u razvoju, preneo je Sputnjik.

"Generalni sekretar UN svojim delovanjem produžava prehrambenu krizu, ne daje mogućnost da se brzo pošalje žito u ta područja. To je za žaljenje", istakao je Lavrov.

Podsetio je da su predstavnici UN prethodno posetili Rusiju kako bi razgovarali o ovoj temi.

Osim toga, u Moskvi je boravio i sam generalni sekretar UN Antonio Guteres.

"Predsednik Rusije Putin mu je detaljno objasnio da postoji elementarni način, bez ikakvih pregovora, memoranduma - put kroz Belorusiju. Za to je potrebno samo da se obezbedi sva logistika i finansijski lanci. Postoje i druge, skuplje trase isporuke hrane preko Rumunije i Poljske", rekao je ruski šef diplomatije.

Za blokadu ukrajinskih luka optužio je Kijev.

Navodi da Oružane snage Rusije od marta otvaraju bezbedne koridore od miniranih teritorijalnih voda Ukrajine do Bosfora.

"Spremni smo da sarađujemo sa Turcima. Ali za to Ukrajinci moraju da očiste luku. Oni to ne žele da urade", rekao je Lavrov.

"Guteres istovremeno pokušava da reši pitanja izvoza žita iz ukrajinskih luka, ne vodeći računa o koridorima koje svakodnevno otvaramo. On želi da se prvo dogovori oko ukrajinskog žita, pa onda oko ruskog", zaključio je Lavrov.

(Tanjug

Opširnije Kraće

Balaš Orban: Stati sa uvođenjem sankcija, insistirati na pregovorima i prekidu vatre

Evropska unija bi trebalo da stane sa uvođenjem dodatnih sankcija Rusiji i umesto toga insistira na prekidu vatre i početku pregovora, rekao je Balaš Orban, viši pomoćnik mađarskog premijera Viktora Orbana.

Govoreći na marginama samita lidera EU koji dodelio Ukrajini status kandidata za članstvo u Uniji, pomoćnik mađarskog premijera je rekao da što je više sankcija EU usvojila to je više nanela štetu bloku, dok je Rusija preživela.

"Na kraju dana Evropa će biti na strani gubitnika u ovom ratu zbog ekonomskih problema. Naša preporuka bi bila da zaustavimo proces sankcionisanja", kazao je za Rojters Balaš Orban, koji, kako navodi agencija, nije u srodstvu sa premijerom Mađarske.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Vašington najavljuje novu pošiljku vojne pomoći Kijevu

Bela kuća saopštila je da Sjedinjene Države šalju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini.

Isporuka od 450 miliona dolara uključuje dodatne raketne sisteme. "Ovaj paket sadrži oružje i opremu, uključujući nove visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Ostala vojna oprema uključuje desetine hiljada metaka artiljerijske municije, kao i patrolne čamce.

Raketni sistemi poznati kao HIMARS su na vrhu liste želja Ukrajine. Prve četiri jedinice raketnog sistema su već isporučene, čime je započeo program obuke potreban ukrajinskim vojnicima za rukovanje sofisticiranim i visoko preciznim oružjem.

"Sa najnovijim isporukama, američki doprinos ukrajinskoj vojsci će iznositi 6,1 milijardu dolara", naveo je Kirbi.

(theguardian.com)

Raketni sistem HIMARS (Foto: Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP, File)
Opširnije Kraće

Ukrajina i Moldavija kandidati za članstvo u EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Proruske snage u Lugansku: Masovna predaja ukrajinskih vojnika kod Lisičanska

Oficir proruskih snaga u Luganskoj oblasti Andrej Maročko tvrdi da se ukrajinski vojnici masovno predaju duž cele linije fronta u blizini Lisičanska, Severodonjecka i opkoljenih mesta Gorskoje i Zolotoje, prenosi agencija Tas.

(Tanjug/Tas)

Načelnik Luganska: Ukrajinska vojska će možda morati da se povuče iz Lisičanska

Serhij Gajdaj, regionalni načelnik kaže da će ukrajinske trupe možda morati da se povuku iz Lisičanska kakao bi izbegle da budu opkoljene nakon što su ruske snage zauzele dva sela na jugu.

Povlačenje ukrajinskih trupa iz Lisičanska i Severodonjecka, poslednja dva grada u Lugansku pod kontrolom Ukrajine, približio bi Moskvu jednom od njenih ključnih ratnih ciljeva zauzimanju tog regiona.

Podeljeni rekom, gradovi su postali ključ bojište u napadu Rusije na industrijsko srce
Donbasa i borbe se približavaju „žestokom vrhuncu", vrhuncu rekao je zvaničnik u sredu.

Ceo Lisičansk je na dohvat ruke vatre ruskih trupa. Veoma je opasno u gradu", naglašava Gajdaj.

Ukrajinska vojska gotovo nikada ne iznosi detalje što se tiče njene strategije, već glavni komandant oružanih snaga Valerij Zalužni je priznao da trupe moraju da se defanzivno
prilagođavaju.

"Prinuđeni smo da vodimo mobilnu odbranu, da zauzmemo povoljne linije i pozicije", rekao je Zalužni u onlajn objavi.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Šolc: EU mora da se pripremi za proširenje

Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da bi Evropska unija trebalo da bude spremna za proširenje, kada Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo.

"Moramo da postavimo uslove koji su neophodni za Ukrajinu da nastavi svoj put napred i istovremeno treba da shvatimo da treba da se pripremimo za proširenje", rekao je Šolc pre sastanka sa liderima EU u Briselu.

Šolc je rekao da je potrebno, kako bi proširena EU funkcionisala, odluke donositi većinom, umesto da se kao sada zahteva jednoglasnost.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Evropski parlament: Ukrajini i Moldaviji status kandidata bez odlaganja

Evropski parlament  je pozvao da Ukrajina i Moldavija "bez odlaganja" dobiju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, naglašavajući pritom da konačno pristupanje zavisi od sprovođenja reformi i ispunjavanju kriterijuma.

Poslanici su, sa 529 glasova "za", 45 "protiv" i 14 uzdržanih, prihvatili rezoluciju kojom se pozivaju lideri država koji se danas i sutra sastaju u Briselu da Ukrajini i Moldaviji "bez odlaganja" dodele status EU kandidata, saopšteno je iz Evropskog parlamenta.

Poslanici EP smatraju da isto treba omogućiti i Gruziji, kada dovrši potrebne reforme.

U rezoluciji je navedeno da bi taj potez pokazao vođstvo, odlučnost i viziju, uz napomenu da je proširenje u interesu same Europske unije.

Vlasti tri zemlje pozvane su da "nedvosmisleno pokažu svoju političku odlučnost u pogledu sprovođenja evropskih ambicija stanovništva" tako što će ubrzati reforme i što pre ispuniti kriterijume za članstvo u EU.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Ukrajina: Ruske snage pokušavaju da opkole trupe u Lisičansku

Ruske snage pokušavaju da opkole ukrajinske trupe koje brane istočni grad Lisičansk na liniji fronta, kaže predstavnik Generalštaba ukrajinske vojske Aleksij Gromov.

"Neprijatelj nije prestao da pokušava da stvori uslove za opkoljavanje jedinica naših snaga u oblasti Lisičanska", rekao je na onlajn brifingu Gromov.

Ranije danas je britansko Ministarstvo odbrane saopštilo da ruske snage koje napreduju ka južnim prilazima Donbasu i gradu Lisičansku, vrše sve veći pritisak na ukrajinske trupe u ovom regionu, uključujući i susedni Severodonjeck.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Ukrajina: Tri krstareće rakete pogodile Mikolajev

Tri krstareće rakete pogodile su lučki grad Mikolajev na jugu Ukrajine, navedeno je u saopštenju ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Gardijan.

"Tri krstareće rakete pogodile su danas ukrajinski lučki grad Mikolajev, dok je protivvazduhoplovna odbrana oborila dve rakete u blizini grada Odese na jugu Ukrajine", piše u saopštenju.

U gradu Mikolajevu na jugu Ukrajine danas su se čule eksplozije, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

(Gardijan)

Opširnije Kraće

Moldavija produžila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

Moldavski parlament odobrio je produženje vanrednog stanja za 45 dana zbog situacije u Ukrajini, saopštio je predsednik parlamenta Igor Grosu.

Moldavske vlasti su vanredno stanje uvele 24. februara, a Komisija za vanredne situacije predložila je produženje tog režima za još 45 dana počev od 24. juna, što je podržala i Vlada.

"Nacrt odluke o produženju vanrednog stanja za 45 dana odobren je glasovima 59 poslanika", rekao je Grosu, prenose RIA Novosti.

(RIA Novosti, Tanjug)

Opširnije Kraće

Lavrov: Rusija garantuje bezbednost ukrajinskih brodova sa žitom do Bosfora

Ruska strana ne vidi nikakve probleme u tome da se brodovima koji prevoze žito dozvoli da isplove iz ukrajinskih luka u Crnom moru, potrebno je samo da se uklone mine i da se organizuje njihov prolazak, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Napori koje sada preduzimaju i Turska, i generalni sekretar Ujedinjenih nacija, odavno bi uspeli da su Ukrajina i njeni zapadni gospodari rešili problem uklanjanja mina iz luka u Crnom moru. To pitanje je očigledno za svakog stručnjaka", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Teheranu, nakon sastanka s iranskim kolegom Amirom Abdolahijanom.

Prema rečima ruskog ministra, pokušaji da se organizuje nekakva međunarodna koalicija radi sprovođenja tih procedura, bili su usmereni isključivo na to da se pod okriljem Ujedinjenih nacija ta koalicija umeša u pitanja Crnomorskog regiona.

"Što se tiče međunarodnih voda, Rusija garantuje bezbednost prolaza tih brodova do moreuza Bosfor i u tome se razumemo s Turskom", rekao je Lavrov.

Ruski ministar je naglasio da su pokušaji da se napravi "vasionska tragedija" zbog količine žita koja sada ostaje u Ukrajini - "apsolutno prljava politika".

(Sputnjik)

Opširnije Kraće

Gradonačelnik Mikolajeva: U gradu su se čule eksplozije

U gradu Mikolajevu na jugu Ukrajine čule su se eksplozije, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

Senkevič je preko aplikacije Telegram pozvao stanovnike Mikolajeva da odu u skloništa.

U jučerašnjem ruskom raketnom udaru na Mikolajev poginula je najmanje jedna osoba i oštećene su zgrade, uključujući školu, saopštile su lokalne vlasti.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Timermans: Manje isporuke ruskog gasa pogodile 12 članica EU

Smanjenje isporuka ruskog gasa pogodilo je 12 zemalja članica Evropske unije, kaže visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timermans.

Timermans je rekao da je deset od 27 članica Unije izdalo "rano upozorenje" u vezi sa snabdevanjem gasom, što je prvi i najniži od tri definisana nivoa krize prema propisima EU o bezbednosti snabdevanja energijom.

Od zemalja EU se zahteva da imaju razrađene planove o tome kako će upravljati poremećajima u snabdevanju za sva tri moguća nivoa energetske krize.

(Rojters)

Opširnije Kraće

LNR tvrdi da kontroliše jedini put ka Lisičansku

Jedinice Luganske Narodne Republike (LNR), koja je proglasila nezavisnost, u ovom trenutku kontrolišu jedini put koji povezuje Seversk i Lisičansk, napisao je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik na svom Telegram kanalu, prenosi agencija RIA Novosti.

"Narodna milicija LNR preuzela je kontrolu nad jedinim putem od Severska do Lisičanska. Ukrajinska formacija od pet do sedam hiljada ukrajinskih militanata u Lisičansku je sada odsečena od snabdevanja", navedeno je u saopštenju.

U Severodonjecku su ukrajinske snage pretrpele teže gubitke i povlače se ka Lisičansku, a u Svjatogorsku, koji se nalazi zapadno od Severodonjecka, ukrajinska vojska je izgubila kontrolu nad većim delom grada, navodi agencija RIA Novosti.

(RIA Novosti, Tanjug)

Opširnije Kraće

Gajdaj: Rusi zauzeli još dva naselja u oblasti Luganska

Ruske snage zauzele su još dva naselja u oblasti Luganska – Loskutovku i Rej-Aleksandrovku, južno od ukrajinskih gradova Lisičansk i Severodonjeck, a koji su trenutno žarište ruske ofanzive u regionu, saopštio je je načelnik Luganske oblasti Sergij Gajdaj.

Istakao je da ukrajinske snage nastavljaju odbranu Severodonjecka i obližnih sela Zolote i Vovčojrovka.

(Unian)

Opširnije Kraće

UNHCR: Više od osam miliona ljudi napustilo Ukrajinu

Više od osam miliona ljudi napustilo je Ukrajinu od početka rata 24. februara, saopšteno je iz UNHCR-a.

To su najnoviji podaci koje je sinoć objavilo telo Ujedinjenih nacija nadležno za izbeglice, prenosi Rojters.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Već 120. dan traje rat u Ukrajini, a na istoku zemlje i dalje se vode borbe ukrajinske vojske i ruskih snaga.

Tokom jučerašnjeg dana pristizali su izveštaji o civilnim žrtvama granatiranja u Harkovu i Mikolajevu, a načelnik Luganske oblasti Sergij Gajdaj saopštio je da se ruska vojska približava Lisičansku.

Prema najnovijim podacima UNHCR-a, od 24. februara ukrajinsku granicu je prešlo osam miliona ljudi. 

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjapkov kaže da je "bezuslovni prioritet Rusije" sprečavanje direktnog sukoba nuklearnih država, a iz Međunarodne agencije za energetiku stiže upozorenje da bi Rusija mogla u potpunosti da prekine isporuke gasa Evropi.

U Briselu se danas održava Samit lidera EU koji je, između ostalog, posvećen situaciji u Ukrajini, kao i kandidaturama Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo.

Očekuje se da lideri EU podrže predlog Evropske komisije da se Ukrajini i Moldaviji dâ status zemalja kandidata, a da Gruzija dobije "zeleno svetlo" za kandidaturu po ispunjavanju dodatnih uslova.