Čitaj mi!

Snažna eksplozija u blizini Avdijevke; Moskva najavljuje "proporcionalan" odgovor na gomilanje NATO trupa u Poljskoj

Sto osmi dan rata u Ukrajini. Severodonjeck je epicentar sukoba. Nastavljena je razmena vojnika između Rusije i Ukrajine. Nema napretka u pregovorima o isporukama žita iz Ukrajine. Francuska je poručila da je spremna da učestvuje u operaciji deblokade luke Odesa. Predsednik Rusije Vladimir Putin poručuje da će, ako Ukrajina očisti luke od mina, brodovi sa žitom moći bez problema da krenu. S druge strane, gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko upozorava da je u gradu izbila epidemija kolere i dizenterije.

Zelenski odobrio slanje teritorijalaca na front

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se dozvoljava raspoređivanje pripadnika teritorijalne odbrane za obavljanje zadataka u oblastima vojnih operacija.

Predsednik Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk potpisao je dokument 6. maja, nakon čega je poslat Zelenskom, koji ga je potpisao 10. juna, prenosi RIA Novosti.

Pripadnici teritorijalne odbrane do donošenja novog zakona mogli su da izvršavaju zadatke isključivo van borbenih područja.

Kako je objavljeno na sajtu Vrhovne Rade, zakon stupa na snagu dan nakon zvaničnog objavljivanja.

(Unian)

Opširnije Kraće

Eksplozija u blizini Avdijevke, pojavila se pečurka na nebu

Snažna eksplozija dogodila se u oblasti grada Avdijevka Donjeckoj oblasti, u kojem se nalazi hemijska fabrika Koksohim, a pečurka od eksplozije vidljiva je iz Donjecka, javlja RIA Novosti.

Avdijevku kontrolišu ukrajinske trupe.

Pečurka je počela da se pojavljuje na nebu odmah nakon serije napada.

(Tanjug

Opširnije Kraće

Lipavski: Češki dobrovoljac poginuo u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski saopštio je da je u Ukrajini poginuo češki državljan koji se borio na strani ukrajinske vojske, prenele su Češke novini.

"Mogu da potvrdim da je jedan češki državljanin poginuo u Ukrajini, da se to dogodilo u Donjeckoj oblasti", rekao je Lipavski.

Prema njegovim rečima, muškarac je poginuo u petak u Donbasu u borbama sa ruskom vojskom.

Prema dostupnim informacijama, u pitanju prvi češki dobrovoljac koji se pridružio ukrajinskim oružanim snagama.

Češka televizija je javila je da je dobrovoljac poginuo od minobacačke granate, prenosi Interfaks Ukrajina.

Češki predsednik Miloš Zeman dozvolio je 11. maja da se 100 čeških dobrovoljaca priključi ukrajinskoj vojsci.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Putin potpisao zakone o neizvršavanju odluka Evropskog suda za ljudska prava

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakone koji nalažu da se na teritoriji te zemlje ne izvršavaju presude koje je Evropski sud za ljudska prava doneo nakon 15. marta ove godine.

Po ovim zakonima, i dokumenti Evropskog suda za ljudska prava će prestati da budu osnova za reviziju odluka koje donose ruski sudovi, prenose RIA Novosti.

Generalno tužilaštvo Rusije će do 1. januara 2023. godine podnosiocima zahteva isplaćivati novčanu nadoknadu prema odlukama  Evropskog suda za ljudska pravadonetim pre 16. marta.

Rusija je 15. marta ove godine objavila da će istupiti iz Saveta Evrope, navodeći da će poštovati odluke Evropskog suda za ljudska prava, ako budu u skladu sa njenim ustavom.

(Tanjug

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL
Opširnije Kraće

Zelenski: Brisel odlučuje da li EU ima budućnost

Odluka Brisela o kandidaturi Ukrajine odrediće budućnost Evropske unije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu.

"Sada se utvrđuje kakva će biti budućnost ujedinjene Evrope i da li će je uopšte biti. Pozitivan odgovor Evropske unije na ukrajinsku aplikaciju značiće pozitivan odgovor na pitanje da li evropski projekat uopšte ima budućnost", naveo je Zelenski.

(Gardijan)

Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Opširnije Kraće

Lajen: Mišljenje o kandidaturi Ukrajine do kraja sledeće nedelje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će telo do kraja sledeće nedelje dati mišljenje o tome da li Ukrajini treba dati status kandidata za pridruživanje EU.

"Današnji razgovori pomoći će nam da završimo procenu do kraja sledeće nedelje" rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Ocenila je da su ukrajinske vlasti "uradile mnogo u pravcu kandidature", ali da postoji potreba da se primene reforeme, na primer u borbi protiv korupcije". 

"Uradili ste mnogo da obezbedite vladavinu prava, ali morate dodatno da ojačate antikorupcijsko zakonodavstvo i obezbedite bolje funkcionisanje administracije da biste stvorili neophodne uslove za borbu protiv korupcije i da obezbedite nesmetano funkcionisanje biznisa", rekla je Fon der Lajen.

Ukrajina je započela proces apliciranja za članstvo u EU u februaru ove godine, četiri dana nakon početka sukoba u toj zemlji.

Pregovori zemalja o članstvu u EU obično traju godinama, a kandidati moraju da dokažu da ispunjavaju više kriterijuma - od poštovanja demokratije i vladavine prava do toga da imaju dovoljno snažnu ekonomiju.

Zelenski je ranije predložio EU da Ukrajini u kratkom roku odobri članstvo po posebnoj proceduri.

(Gardijan)

Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
Opširnije Kraće

Ukrajinski guverner: Požar u fabrici "Azot" izazvan ruskim granatiranjem

Ukrajinski guverner Luganske oblasti na istoku Ukrajine Sergej Gajadaj rekao je da je rusko granatiranje hemijske fabrike "Azot" u Severodonjecku, u kojem se vode žestoke borbe, izazvalo veliki požar nakon curenja tona nafte.

Gajdaj u televizijskom obraćanju nije precizirao da li je požar u fabrici, u kojoj se kriju stotine civila, ugašen.

Ukazao je da su borbe u Severodonjecku, koji je u fokusu ruske ofanzive na istoku Ukrajine, neprekidne.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Volodin: Sankcije Rusiji dovele do stvaranja "nove velike osmorke"

Zapadne sankcije Moskvi vode do uspostavljanja "nove velike osmorke", grupe nacija koje nisu uvele sankcije a po paritetu kupovne moći nadmašuje za 24,4 odsto G7, ukazao je predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin putem Telegrama.

"Potez Vašingtona i njegovih saveznika da se prekinu ekonomske veze stvorio je nove tačke rasta u svetu", rekao je Volodin, a preneo Tas.

On je kazao da su "SAD faktički formirale novu veliku osmorku", u kojoj su, s Rusijom, zemlje koje nisu uvele sankcije Moskvi - Kina, Indija, Indonezija, Brazil, Meksiko, Iran i Turska.

(Tanjug

Opširnije Kraće

Kijev: Ruska vojska uništila do 300.000 tona žitarica

Ukrajina je izgubila približno 250.000 do 300.000 tona žitarica zbog uništenja mikolajevskog terminala za žito, rekao je zamenik ministra poljoprivrede Taras Visocki.

Na pitanje koliko je žitarica uništeno usled napada na terminal Mikolajev, Visocki je odgovorio da je reč o nekoliko stotina hiljada tona.

"Fizički gledano, sa stanovišta registara, na početku rata tu je bilo uskladišteno nekoliko stotina hiljada tona žita. Uglavnom, to je pšenica kao prehrambeni proizvod, kukuruz, a manje – soja i suncokret. Reč je o 200.000-300.000 tona žita", rekao je Visocki.

(Unijan) 

Opširnije Kraće

Ukrajinci najavljuju početak fudbalskog šampionata: Igraćemo i pod bombama

Predsednik Fudbalske asocijacije Ukrajine Andrij Pavelko izjavio je da će fudbalski šampionat te zemlje početi čak i pod bombama.

(Tanjug

Guverner Luganskog regiona: Ukrajinska vojska kontroliše industrijsku zonu Severodonjecka

Ukrajinska vojska drži pod kontrolom hemijsku fabriku "Azot" u Severodonjecku gde se nalazi na stotine civila, rekao je guverner Luganskog regiona, nakon što je protivnička strana saopštila da je 300-400 ukrajinskih boraca zarobljeno tamo, prenosi Rojters.

"Informacija o blokadi fabrike Azot je laž", napisao je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram Sergij Gajdaj, guverner oblasti Luganska.

„Naše snage drže industrijsku zonu Sevrodonjecka", napisao je Gajdaj.

Severodonjeck, mali grad u regionu, je postao fokus ruskog napredovanja u istočnoj Ukrajini i jedno od najkrvavijih žarišta u ratu.

Ukrajina je saopštila da se oko 800 ljudi krilo u nekoliko skloništa za bombe ispod fabrike Azot, uključujući oko 200 zaposlenih i 600 stanovnika Severodonjecka.

Rodion Mirošnik, predstavnik Luganske Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost, rekao je u subotu da je 300 do 400 ukrajinskih boraca blokirano na teritoriji fabrike zajedno sa civilima i da su pokušali da pregovaraju o svom prolazu do susednog Lisičanska.

„Takvi zahtevi su neprihvatljivi i o njima se neće razgovarati", rekao je Mirošnik i dodao da su u toku pregovori sa borcima o civilima u fabrici.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Kijev: Činimo sve što je moguće da spasemo trojicu stranih boraca

Kijev čini sve što je moguće da spase trojicu stranih državljana koje su vlasti u Donbasu osudile na smrt zbog borbe za Ukrajinu, izjavio je poslanik i član ukrajinskog parlamentarnog odbora za bezbednost i odbranu, Fedir Venislavski.

Nakon što su zarobljeni, dvojica Britanaca i jedan Marokanac osuđeni su u četvrtak za "najamničke aktivnosti" pred sudom u Donjeckoj oblasti, koja je proglasila nezavisnost.

"I Ministarstvo odbrane Ukrajine i Glavna obaveštajna uprava, koja se bavi razmenom zarobljenika, preduzimaju sve neophodne mere kako bi osigurali da ovi strani državljani budu spaseni", rekao je poslanik Fedir Venislavski na nacionalnoj televiziji.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da veruje da će vlasti u Donjecku na kraju delovati racionalno, "jer su svesne nepopravljivih posledica za njih i za Ruse ako preduzmu bilo kakve pogrešne korake protiv ova tri naša vojnika".

Britanija je osudila izricanje kazne borcima kao "neverovatno kršenje" Ženevske konvencije, prema kojoj ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet i da ne bi trebalo da budu krivično gonjeni zbog učešća u neprijateljstvima.

Ukrajina, koja je odbacila presudu suda u Donjecku kao neovlašćenu, kaže da su borci potpisali ugovore sa ukrajinskim oružanim snagama.

Kao rezultat toga, "status ratnih zarobljenika prema međunarodnom pravu u potpunosti se odnosi na njih. Preduzećemo sve mere da ih spasemo", rekao je Venislavski.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Zelenski: Ukrajina će pobediti u ovom ratu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će njegova zemlja "definitivno pobediti u ovom ratu koji je započela Rusija".

Govoreći sa nepoznate lokacije u Kijevu, Zelenski je rekao delegatima na "Šangri La dijalogu" u Singapuru da njegova zemlja nije u mogućnosti da izveze dovoljno hrane zbog ruske blokade i da će se svet suočiti sa "akutnom i teškom krizom sa hranom i glađu."

(Reuters)

Opširnije Kraće

Moskva najavljuje "proporcionalan" odgovor na gomilanje NATO trupa u Poljskoj

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će odgovor Moskve na povećanje snaga NATO-a u Poljskoj biti "proporcionalan", prenosi novinska agencija Interfaks pozivajući se na ruskog diplomatu.

"Odgovor će, kao i uvek, biti proporcionalan i odgovarajući, sa ciljem da se neutrališu potencijalne pretnje bezbednosti Ruske Federacije", rekao je Oleg Tjapkin, šefa odeljenja ministarstva spoljnih poslova zaduženog za odnose Rusije sa Evropom.

(Reuters

Opširnije Kraće

Državni tužilac Ukrajine: Još 24 deteta poginula u Marijupolju

Kancelarija državnog tužioca Ukrajine saopštila je da je saznala za smrt još 24 deteta u Marijupolju, luci na jugoistoku zemlje koja je nedeljama bila pod opsadom pre nego što su je ruske snage zauzele sredinom maja.

Ukupno, kako je Kancelarija navela u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, najmanje 287 dece umrlo je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Više od 492 deteta su ranjena.

Tvrdi se da su 24 deteta poginula od posledica "neselektivnog granatiranja ruske vojske" i dodaje da ti brojevi nisu konačni.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Francuska spremna da učestvuje u deblokadi luke Odesa

Pariz je spreman da učestvuje u operaciji deblokade luke Odesa, saopštila je Jelisejska palata.

"Spremni smo da učestvujemo u operaciji koja bi nam omogućila da potpuno bezbedno vratimo pristup luci Odesa, kako bi tamo bilo moguće slati brodove, uprkos činjenici da je tu miniran morski prostor", izjavio je izvor iz administracije francuskog predsednika, prenela je agencija RIA Novosti.

UN su više puta saopštavale da postoji pretnja od prehrambene krize zbog nestašice žitarica, Zapad je optužio Rusiju da se protivi isporuci ukrajinskog žita na svetska tržišta, dok Moskva kategorički odbacuje takve optužbe, ističući da Kijev mora da očisti luke od mina.

(Tanjug/RIA Novosti)

Opširnije Kraće

Gradonačelnik Marijupolja: U gradu izbila epidemija kolere

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Marijupolja tvrdi da u tom razrušenom lučkom gradu na istoku Ukrajine sanitarni sistemi ne funkcionišu i da tela trunu na ulicama.

"Izbila je epidemija dizenterije i kolere", rekao je Bojčenko za nacionalnu televiziju. "Rat koji je uzeo preko 20.000 stanovnika, sa izbijanjem zaraze, odneće još hiljade života", dodao je Bojčenko, ističući da su neki bunari zagađeni leševima.

Bojčenko je pozvao Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta da uspostave humanitarni koridor kako bi se preostalim stanovnicima omogućilo da napuste grad, koji je sada pod ruskom kontrolom.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Nastavljena je razmena zarobljenih vojnika između Rusije i Ukrajine - Kijev je razmenio četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca, saopštio je guverner ukrajinske oblasti Nikolajev Vitalij Kim. 

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjapkov razgovarao je sa američkim ambasadorom Džonom Salivenom.

Šesti paket sankcija EU prema Rusiji, usvojen 3. juna, koji uključuje naftni embargo na sirovu naftu i određene prerađene naftne derivate iz Rusije podržala je i Švajcarska iako nije članica Evropske unije.  

UN upozoravaju da posledice prehrambene krize mogu biti izuzetno teške. Francuska je saopštila da je spremna da učestvuje u deblokadi luke Odesa, kako bi tamo bilo moguće slati brodove, uprkos činjenici da je tu miniran morski prostor.

"Ako Ukrajina očisti luke od mina, brodovi sa žitom će moći bez problema da krenu", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. 

Sankcije protiv Rusije imaće neželjene efekte na ekonomiju SAD i to ne možemo izbeći, upozorava Erik Vudhaus, zamenik pomoćnika državnog sekretara za pretnje, finansije i sankcije.

Ambasador Ukrajine u Berlinu Andrij Melnik tvrdi da je, uvoz ruskih proizvoda u Nemačku dostigao vrednost od šest milijardi evra i da je tokom prva četiri meseca 2022. godine povećan za 60 odsto. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da je zamrznulo 44 nekretnine 34 ruska državljanina kojima su prethodno uvedene sankcije.

Objašnjavaju da tako ispunjava obaveze preuzete usvajanjem Odluka EU o uvođenju međunarodnih restriktivnih mera.