Čitaj mi!

Članice NATO-a se dogovorile da ne šalju tenkove Ukrajini?

Nemačke vlasti tvrde da u okviru NATO-a postoji "neformalni" dogovor da se Ukrajini ne isporučuju tenkovi zapadne proizvodnje, jer bi to Rusija mogla da dočeka kao provokaciju. Neki misle da je to samo izgovor.

Članice NATO-a su nezvanično dogovorile da ne isporučuju na svoju ruku borbene tenkove Ukrajini zapadne proizvodnje, tvrde nemačke Socijaldemokrate (SPD) koje predvode vladajuću koaliciju.

Kako je rekao poslanik SPD-a zadužen za pitanja odbrane Volfgang Helmih, dogovor je neformalan, jer NATO ionako nema svoje oružje koje bi isporučio, već to čine članice. Ali, za sada se sve članice NATO-a pridržavaju tog navodnog dogovora, kažu u SPD.

Ove tvrdnje su u Nemačkoj dočekane u atmosferi užarenih rasprava o tome da li Berlin treba da pošalje dodatno teško naoružanje za odbranu Ukrajine.

Do sada je Nemačka obećala haubice i tenkove tipa "gepard",  ali to su defanzivni protivvazdušni tenkovi. Takođe, Berlin šalje modernije tenkove Sloveniji kako bi ova Ukrajini ustupila stare tenkove sovjetskog tipa.

Poslanik SPD-a Helmih tvrdi da je o tom dogovoru članica NATO- sredinom maja obavestio Odbor nemačkog parlamenta zadužen za odbranu.

Optužbe iz opozicije

Dogovor, čije postojanje izvori iz Vlade potvrđuju nemačkoj agenciji DPA, pogađa i nemačke tenkove tipa "leopard". Proizvođači su već tražili od Vlade dozvolu da ih izvezu u Ukrajinu, ali je još nisu dobili.

Kako su izvori rekli za DPA, cilj je da se smanji rizik direktnog vojnog sudara Rusije i NATO-a. U Berlinu postoji bojazan da bi Moskva isporuku ofanzivnih tenkova ili borbenih aviona zapadne proizvodnje mogla da tumači kao objavu rata.

Navodni dogovor u okviru NATO-a je pikantan, jer je nemački parlament nedavno ubedljivom većinom usvojio zaključak u kojem se Vlada poziva da u što većem obimu naoružava Ukrajinu teškim oružjem.

U redovima opozicionih Demohrišćana tvrde da poslanici nisu imali pojma o tom navodnom dogovoru NATO-a i optužuju vlasti za "javašluk".

"Ili se, a to bi tek bio skandal, nemački Bundestag i javnost pomoću uvek novih pseudo-objašnjenja vode žedni preko vode kako bi se zamaskirala strategija odugovlačenja (pri naoružavanju Ukrajine)", rekao je Johan Vadepful, zamenik šefa poslaničke grupe Demohrišćana.

Oni od početka prebacuju Vladi kancelara Šolca da je neodlučna ili previše blaga prema Kremlju.

Sumnje u postojanje dogovora

Tomas Vigold, novinar koji se bavi bezbednosnim temama, rekao je za javni servis ARD da jedino iz Nemačke čujemo o postojanju takvog dogovora u okviru NATO-a. Doduše, dodao je, nijedna zemlja još nije isporučila tenkove zapadne proizvodnje Ukrajini.

"Povod što se u Nemačkoj tako ogorčeno raspravlja je što namenska industrija ima starije modele tenka 'leopard' i koje bi mogla da pripremi za isporuku", dodaje on.

Iz centrale NATO-a u Briselu kratko je saopšteno da je "isporuka oružja nacionalni zadatak" svake članice. Postojanje dogovora nije ni potvrđeno ni demantovano.

Nemački javni servis ZDF dovodi u sumnju tvrdnje Socijaldemokrata, navodeći da je nezamislivo da bi Poljska i baltičke države pristale na dogovor kojim se zabranjuje isporuka nekog oružja Ukrajini.

Takođe, ZDF podseća da su Sjedinjene Države i druge zemlje već isporučivale ili najavile da će isporučiti lako oklopno vozilo M113. Iako je u pitanju transporter, on može da se naoruža topom od 25 milimetara, a to je veći kalibar od nemačkog lakog tenka "marder" koji Berlin odbija da isporuči.