Čitaj mi!

Kadirov: Ruske snage na ulazu u Severodonjeck; Orban saopštio prve mere od uvođenja vanrednog stanja

Devedeset prvi dan rata u Ukrajini, koji je i glavna tema samita u Davosu. Kancelarija predsednika Zelenskog saopštila je da su ruske snage jutros pokrenule ofanzivu u Severodonjecku. Rusija poručuje da je spremna da uspostavi humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine. NATO ne želi vojni sukob sa Rusijom, neće slati vojnike u Ukrajinu, stav je šefa Alijanse Jensa Stoltenberga.

Rusija: SZO i MKCK da nastave isporuke lekova

Rusija je pozvala Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) da nastave redovne isporuke lekova životno ugroženim pacijentima u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici, izjavio je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom.

On je rekao da je Međunarodni komitet Crvenog krsta prestao da isporučuje vitalne lekove u Donbasu, ostavljajući više od 12.000 pacijenata bez medicinske pomoći koja im je potrebna u narednih nekoliko meseci.

(Tanjug)

Rusija: Otvaramo dva koridora za izlazak stranih brodova iz luka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru.

Koridori će biti otvoreni svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Naveo je da će u Crnom moru za izlazak iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni biti otvoren koridor u dužini od 80 milja i širini od 3 milje, u pravcu jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine, prenosi Interfaks.

U Azovskom moru biće otvoren koridor za isplovljavanje brodova iz luke Marijupolj dužine 115 milja i širine dve milje u pravcu Crnog mora.

Mizincev je rekao da je u šest luka - Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni blokirano 70 stranih brodova iz 16 država.

Prema njegovim navodima, zbog opasnosti od ukrajinskih mina brodovi ne mogu da isplove.

Zapadne zemlje tvrde da ruska vojska blokira ukrajinske luke i da zbog toga brodovi koji prevoze žitarice ne mogu da isplove, dok Moskva, s druge strane, navodi da su luke minirane i da postoji opasnost za brodove.

(Tanjug/Interfax) 

Opširnije Kraće

Zelenski podržao peticiju o uvođenju viznog režima sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski podržao je uvođenje viznog režima sa Rusijom. Lider države je pozitivno reagovao na peticiju, navodi se u odgovoru predsednika.

Zelenski je zahvalio svim građanima Ukrajine koji su potpisali ovu peticiju na njihovom aktivnom stavu.

On je dodao da je premijeru Denisu Šmigalu upućeno odgovarajuće pismo sa zahtevom da se poradi na ovom pitanju.

Kako je ranije izvestio Unian, peticija za uvođenje viznog režima sa Rusijom dobila je više od 25.000 glasova. Peticija je nastala 11. februara, njen autor je Nikita Mazura. Trenutno je dobila 25.101 glas od potrebnih 25.000.

(Unian)

Opširnije Kraće

Kadirov: Ruska vojska ušla u Lisičansk, na ulazu u Severodonjeck

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je danas da su ruske snage ušle u Lisičansk i da su na ulazu u Severodonjeck, u Luganskoj oblasti, na istoku Ukrajine.

Kadirov je u poruci na Telegramu rekao da ukrajinske snage trpe gubitke i da su u panici.

"To se uvek dešava ako čovek nije u pravu ili ako država nije u pravu", dodao je Kadirov.

(Tanjug/RIA Novosti)

Opširnije Kraće

Nebenzja: Izvođenje ukrajinskih nacionalista pred lice pravde pitanje vremena

Izvođenje ukrajinskih vojnih lica i nacionalista pred lice pravde za zločine koje su počinili pitanje je vremena, izjavio je danas ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

"Specijalna operacija je bacila svetlost na to koliko je cinična i kriminalna vlast u Kijevu, njeni predstavnici i oružane snage, a posebno nacionalističke grupe. Rusija i nevladine organizacije pažljivo beleže sve zločine Kijeva, a izvođenje odgovornih pred lice pravde je pitanje vremena", poručio je ambasador Rusije u UN.

(Tanjug/Tass)

Opširnije Kraće

Prve mere Mađarske nakon uvođenja vanrednog stanja

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je na Fejsbuku koje mere će zemlja preduzeti kako bi zaštitila svoju ekonomiju usled rata u susednoj Ukrajini.

Mađarska će obavezati banke, telekomunikacione i energetske kompanije, velike maloprodajne lance, osiguravajuće kuće i avio-kompanije da uplaćuju veliki deo svog ekstra profita u državni budžet, saopštio je Orban.

Ova mera će se odnositi na 2022. i 2023. godinu, a ekstra profit ovih kompanija će se koristiti za ojačavanje mađarske vojske, ali i za račune za energente.

Uvođenje ovakvih mera omogućilo mu je vanredno stanje koje je juče uvedeno.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Ukrajina smanjuje potrošnju gasa na nivo svoje proizvodnje

Ukrajina namerava da smanji potrošnju gasa na nivo sopstvene proizvodnje, izjavio je ukrajinski ministar energetike Herman Galuščenko, objavljeno je u na sajtu agencije.

Galuščenko je u razgovoru sa zvaničnicima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) najavio da će Ukrajina preći na energiju bez ugljenika, uz pomoć USAID-a kroz pripremu novih projekata za jačanje energetskog sektora, prenosi RIA Novosti.

Ranije je Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo da je do 26. januara ove godine u Ukrajini proizvedeno 1387,025 miliona kubnih metara gasa.

(Tanjug/RIA Novosti)

Rusija će servisirati spoljni dug u rubljama

Rusija će servisirati svoj spoljni dug u rubljama, koje se kasnije mogu konvertovati u originalnu valutu u kojoj je emitovana evroobveznica, saopštilo je rusko Ministarstvo finansija, povodom isticanja dozvole SAD koja je omogućavala Moskvi otplatu njenog duga prema američkim poveriocima.

Ministarstvo finansija SAD je odlučilo da ne produži tu dozvolu o izuzeću koja je istekla danas u 12:01 časova po istočnoameričkom vremenu, čime je blokiralo Rusiju da plaća kamate i dospele obaveze državnom dugu američkim subjektima.

Rusija je prošle nedelje ubrzano isplatila dve njene međunarodne obveznice - jednu denominovanu u evrima i drugu u dolarima - pre datuma dospeća 27. maja, kako bi predupredila isticanje američke dozvole za plaćanja.

Po osnovu emitovanih međunarodnih obveznica Rusiji dospevaju pre kraja ove godine obaveze u vrednosti od skoro dve milijarde dolara.

(Reuters) 

Opširnije Kraće

Putin posetio ranjene ruske vojnike

Ruski predsednik Vladimir Putin obišao je u vojnoj bolnici u Moskvi vojnike koji su ranjeni u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

Putin je ranjene vojnike posetio u pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua i lično razgovarao sa ranjenim vojnicima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da se Putin uvek interesovao za stanje ranjenih a da mu raspored sada omogućava da lično ode i poseti ih.

(Tanjug/RIA Novosti)

Putin posetio ranjene ruske vojnike (foto: Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Kuleba: Rusija pokušava da uceni međunarodnu zajednicu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Rusija pokušava da uceni međunarodnu zajednicu time što nudi da odblokira Crno more u zamenu za relaksiranje sankcija.

Interfaks je ranije preneo reči ruskog zamenika ministra spoljnih poslova Andreja Rudenka koji je rekao da je Moskva spremna da omogući humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu,u zamenu za ukidanje pojedinih sankcija.

Ukrajinske luke su blokirane od početka rata, a 20 miliona tona žita je zarobljeno u silosima.

(Reuters)

Opširnije Kraće

Heger: Ako Ukrajina padne sledeća je Slovačka

Slovački premijer Eduard Heger upozorio je da će budućnost njegove zemlje biti ugrožena ako Rusija pobedi u sukobu u Ukajini.

"Ako Ukrajina padne, Slovačka je sledeća. Oni (Ukrajina) moraju da pobede", rekao je Heger na panelu u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Kritikovao je članice EU zbog prevelikog oslanjanja na ruske energente.

"Predugo trgujemo svojim vrednostima za jeftin gas i naftu. Kompromisi sa Putinom izazvali su rat u Ukrajini", rekao je Heger.

Ukrajinci, kako je rekao, "prolivaju svoju krv za naše vrednosti, tako da mi ne moramo".

(CNN)

Opširnije Kraće

Norveški "Ekvinor" završio izlazak iz zajedničkih preduzeća u Rusiji

Norveška naftna i gasna kompanija "Ekvinor" saopštila je da je izašla iz svih zajedničkih preduzeća u Rusiji zbog rata u Ukrajini, u skladu s planovima koji su prvi put predstavljeni 27. februara.

"Izlazak iz svih zajedničkih preduzeća je završen u skladu sa sankcijama Norveške i EU uvedenim Rusiji", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je na taj način kompanija oslobađena svih budućih obaveza.

U Rusiji je poslovala više od 30 godina i imala je ugovor o saradnji sa ruskom državnom naftnom kompanijom "Rosnjeft". 

(Rojters)

Opširnije Kraće

Olakšano dobijanje ruskog državljanstva za stanovnike Hersona i Zaporožja

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se pojednostavljuje proces za stanovnike ukrajinske Hersonske i Zaporoške oblasti da dobiju rusko državljanstvo i pasoš.

Uredbom se proširuje shema dostupna od 2019. za stanovnike Donjecka i Luganska.

(Rojters

Sijarto: Nećemo glasati za embargo na rusku naftu

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto kaže da Mađarska neće glasati za uvođenje embarga na rusku naftu.

"To je protiv naših nacionalnih intereša, zatvaranje tarnzita nafte i gasa podriva jedinstvo EU i Evrope i bezbednost Evrope. Mi Mađari i Srbi ćemo obezbediti nesmetan tranzit energenata. Želim da vas uverim da Mađarska do tada neće glasati za embargo uvoza ruske nafte, što je predloženo u Briselu" izjavio je Sijarto nakon susreta sa srpskim ministom finansija Sinišom Malim.

Sijarto naglašava da embargo dovodi u opasnost snabdevanja mađarske naftom.

"EU treba da da rešenje za taj naš problem i posle možemo da razgovarmao o eventualnim sankcijama", rekao je Sijarto.

Istakao je da bi šesti paket sankcija EU prema Rusiji, ukoliko bude prihvaćen, za Mađarsku značio onemogućavanje snabdevanja energijom, te naglasio da bi taj paket mogao da bude donet samo uz saglasnost svih članica.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Ministarstvo odbrane Rusije: Luka u Marijupolju radi normalno

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da luka u Marijupolju, koja je pod kontrolom ruskih snaga, normalno radi i da ne isključuje mogućnost razgovora o deblokadi ukrajinskih luka.

Ministarstvo je navelo da je Rusija u kontaktu sa Ujedinjenim nacijama i da Moskva "ne isključuje mogućnost razgovora na međunarodnom nivou da se deblokiraju ukrajinske luke".

(Rojters)

Moskva: Spremni smo da uspostavimo koridor za izlazak brodova sa hranom

Rusija je spremna da uspostavi humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko, prenosi Interfaks.

Rudenko je takođe rekao da će Rusija razmotriti mogućnost razmene zatvorenika sa Ukrajinom posle izricanja presuda nekima od onih koji su se predali.

Napomenuo je i da je prerano za eventualno uspostavljanje ruske vojne baze u Hersonskoj oblasti, koja je sada pod kontrolom ruskih snaga.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Zelenski na Forumu u Davosu: Razgovaraću samo sa Putinom, bez posrednika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao, obraćajući se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da je spreman da razgovara samo direktno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ne preko posrednika.

Ako ruski predsednik "razume stvarnost", postoji mogućnost da se nađe diplomatsko rešenje sukoba, istakao je Zelenski.

Poručio je da će se Ukrajina boriti da povrati svu svoju teritoriju.

Ukrajinski predsednik je rekao da Moskva treba da povuče svoje trupe na linije na kojima je bila pre nego što je počela invaziju.

"To bi mogao biti prvi korak ka pregovorima", rekao je Zelenski, ocenjujući da Rusija u razgovorima sa Ukrajinom pokušava da dobije na vremenu.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Gubernator Luganska: Još šest poginulih u Severodonjecku

Kancelarija predsednika Volodimira Zelenskog saopštila je da su ruske snage jutros pokrenule ofanzivu u Severodonjecku, gradu na istoku Donbasa.

Gubernator Luganske oblasti Sergej Gajdaj izjavio je da je Severodonjeck na udaru ruskih snaga prethodnih dana.

Naveo je da je juče, tokom granatiranja, još šest osoba poginulo, a najmanje osam ranjeno.

Rusija pokušava da zauzme Donbas i okruži ukrajinske snage na istoku, piše Rojters.

Ključne tačke su, piše agencija, gradovi Severodonjeck i Lisičansk, koji se nalaze na istočnoj i zapadnoj obali reke Severski-Donjec.

Ruske snage, navodi Rojters, dolaze iz tri pravca kako bi opkolili gradove.

(Unijan, Rojters)

Vang: Potreban zeleni koridor za izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je da je neophodno što pre napraviti "zeleni koridor" kako bi bio obezbeđen izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine.

"U trenutnoj situaciji međunarodna zajednica treba da doprinese prekidu vatre što je pre moguće kako bi bio obezbeđen zeleni koridor za izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine", rekao je Vang tokom razgovora u video-formatu sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Vang je dodao da Kina nikada ne ostaje po strani kada je reč o rešavanju pitanja koja izazivaju zabrinutost međunarodne zajednice i da je spremna da bude u kontaktu sa svim stranama kada je reč o izvozu žitarica.

(Interfaks)

Naoružavanje, ali i hrana i energenti su u fokusu svetskih lidera zbog rata na istoku Evrope.

Ursula fon der Lajen je pozvala na razgovore s Moskvom kako bi se omogućile isporuke pšenice, koje su zarobljene u Ukrajini jer je Rusija blokirala luke.

Za to vreme šef NATO-a Jens Stoltenberg poručuje da Alijansa vojnike u Ukrajinu neće slati, jer ne želi rat sa Rusijom.

A da se meša u rat ne želi Viktor Orban. Štaviše, on je proglasio vanredno stanje u Mađarskoj kako bi doneo hitne mere, a poručuje da želi da zaštiti ekonomiju zemlje. Objavljivanje prvih mera najavljeno je za danas.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine.

Iz NATO-a poručuju da u Alijansi vlada politika otvorenih vrata, ali da ne žele rat sa Rusijom. Takođe, navode i da zbog toga neće slati vojnike u Ukrajinu.