Čitaj mi!

Moskva: Spremni smo za pregovore, lopta u dvorištu Kijeva; Ukrajina produžila ratno stanje za tri meseca

Osamdeset osmi dan rata u Ukrajini. Rusija je spremna da nastavi razgovore sa Ukrajinom, rekao je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski. Ukrajinski parlament je izglasao produženje ratnog stanja i opšte mobilizacije za tri meseca. Situacija u istočnom delu Donbasa je i dalje izuzetno teška, jer ruska vojska pokušava da napreduje ka gradovima Slavjansku i Severodonjecku, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Litvansko ministarstvo energetike saopštilo je da ta država više neće uvoziti struju iz Rusije, i da u Litvaniji više neće biti ruskog gasa, nafte, ni struje.

Kijev: Rusi pokušavaju da se probiju do administrativne granice Luganska

Na donjeckom pravcu, ruske trupe pokušavaju da probiju ukrajinsku liniju odbrane i da dođu do administrativne granice Luganske oblasti, saopštio je generalštab Ukrajine.

Takođe, kako dodaje, u pravcu Severodonjecka nastavljaju se artiljerijski udari ruske vojske.

Predsednik Zelenski saopštio je danas da je situacija u istočnom delu Donbasa i dalje izuzetno teška, jer ruska vojska pokušava da napreduje ka Slavjansku i Severodonjecku.

(Unian)

Medinski: Rusija spremna za nastavak razgovora sa Ukrajinom

Rusija je spremna da nastavi razgovore sa Ukrajinom, koji su zamrznuti na inicijativu Kijeva, rekao je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski.

"Mi smo sa naše strane spremni za nastavak dijaloga. Ali, želeo bih da naglasim da je lopta, kada je reč o daljim mirovnim pregovorima, u dvorištu Ukrajine", rekao je on za belorusku ONT televiziju, prenosi Tas.

Medinski je ponovio da je do zamrzavanja razgovora došlo "potpuno" na inicijativu Ukrajine.

(Tas, Tanjug)

Opširnije Kraće

Blinken i Kolona: Važno održati značajne troškove koje Putin ima zbog invazije

Američki državni sekretar Entoni Blinken i nova ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona razgovarali su o NATO-u, kao i tome kako najbolje podržati kandidature Finske i Švedske za prijem u Alijansu, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta.

Blinken i Kolona su se, takođe, saglasili oko važnosti nastavka podrške Ukrajini i održavanja "značajnih troškova" koje ima predsednik Rusije Vladimir Putin zbog invazije na Ukrajinu, saopštio je Stejt department.

(Rojters)

Francuski ministar: Za ulazak Ukrajine u EU potrebno 15 ili 20 godina

Za ulazak Ukrajine u Evropsku uniju verovatno će biti potrebno 15 ili 20 godina, izjavio je francuski ministar evropskih poslova Klemen Bone.

Preporučio je da Kijev u međuvremenu uđe u Evropsku političku zajednicu, kako je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron.

"Treba biti iskren. Ako kažemo da će Ukrajina ući u Evropsku uniju za šest meseci, godinu ili dve godine, lažemo. To nije istina. Verovatnije je za 15 ili 20 godina, to je veoma dug period", rekao je Bone za Radio J, prenosi Figaro.

Istakao je da ne želi da se Ukrajincima prodaju iluzije i laži, jer ako im se kaže "dobro došli u EU, ali niste dobro čitali sitna slova na dnu ugovora, što je zapravo za 15 godina", cela generacija Ukrajinaca biće razočarana.

U međuvremenu, kako je napomenuo, Evropa duguje Ukrajini politički projekat kojem bi mogli da se pridruže.

Prema njegovim rečima, Evropska politička zajednica komplementarna je sa EU i može ponuditi politički i konkretan projekt zemljama koje nisu u srcu Unije, a žele da joj se približe.

(Figaro)

Opširnije Kraće

Ratno stanje u Ukrajini produženo do kraja avgusta

Ukrajinski parlament je izglasao produženje ratnog stanja i opšte mobilizacije za tri meseca.

Rada je izglasala produženje ratnog stanja do 23. avgusta, a za tri meseca je produžena i opšta mobilizacija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije Vrhovnoj radi Ukrajine podneo nacrte zakona o produženju ratnog stanja i mobilizacije, koji ističu 24. maja.

Ratno stanje u Ukrajini je uvedeno 24. februara, kada je počela vojna intervencija Rusije protiv te zemlje. 

(Unian)

Opširnije Kraće

Duda u parlamentu Ukrajine: Samo vi odlučujete o svojoj sudbini

Samo Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj budućnosti, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda pred ukrajinskim poslanicima u Kijevu.

"Pojavili su se zabrinjavajuće izjave, u kojima se navodi da bi Ukrajina trebalo da izađe u susret Putinovim zahtevima. Samo Ukrajina ima pravo da odluči o svojoj budućnosti. Nikakva odluka o vama ne može da se donese bez vas", rekao je Duda ukrajinskim poslanicima.

(Rojters

Opširnije Kraće

Konašenkov: Uništeno oko 700 vojnih ciljeva

Portparol ministarstva odbrane Ruske Federacije general Igor Konašenkov izjavio je da su ruske rakete i artiljerija tokom proteklog dana pogodile oko 700 ukrajinskih vojnih ciljeva, gađajući komandne centre, trupe i skladišta municije.

General-major Igor Konašenkov, portparol ministarstva odbrane, rekao je da su rakete sa vazdušnim lansiranjem pogodile tri komandne tačke, 13 oblasti u kojima su se gomilale trupe i ukrajinska vojna oprema, kao i četiri skladišta municije u Donbasu.

Naveo je da su u južnom ukrajinskom regionu Nikolajev, ruske rakete pogodile mobilni sistem protiv bespilotnih letelica u blizini naselja Hanivka, oko 100 kilometara severoistočno od grada Nikolajeva.

"Rakete i artiljerija pogodili su 583 područja u kojima su se gomilale trupe i ukrajinska vojna oprema, 41 kontrolni punkt, 76 artiljerijskih i minobacačkih jedinica na vatrenim položajima, uključujući tri baterije ‘grad’, kao i ukrajinsku stanicu za elektronsko ratovanje Bukovel u blizini naselja Hanivka, Nikolajevska oblast", rekao je Konašenkov.

Dodao je da je Rusija od 24. februara, uništila 174 aviona, 125 helikoptera, 977 bespilotnih letelica, 317 PVO raketnih sistema, 3.198 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila i 408 višecevnih raketa.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Rusi tvrde da su helikopteri "aligator" uništili vojnu tehniku Ukrajine

Ruski udarni helikopteri Ka-52 "aligator" uništili su vojnu tehniku i kamuflirane položaje protivnika u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Na video-snimku koje je objavilo Ministarstvo vidi se kako se helikopteri Ka-52 najpre pripremaju za poletanje, zatim patroliraju i izvode raketni napad na vojnu tehniku i kamuflirane neprijateljske položaje, a zatim se vraćaju na aerodrom.

"Meta je pogođena sa udaljenosti od pet kilometara. Imamo visokoprecizne borbene funkcije s obzirom na to da helikopter ima ugrađenu optičko-elektronsku stanicu koja omogućava otkrivanje neprijatelja na udaljenosti većoj od 10 kilometara", precizirao je navigator helikoptera.

Prema njegovim rečima, ta stanica pomaže i u korišćenju navođenog raketnog naoružanja.

Helikopter Ka-52 "aligator" napravljen je na bazi udarnog helikoptera Ka-50 "crna ajkula". Namenjen je za uništavanje oklopne i neoklopne tehnike, ljudstva i vazdušnih meta na bojnom polju.

(Tanjug)

Opširnije Kraće

Velika Britanija: Lugansk taktički prioritet Rusije

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je najnovije obaveštajne informacije u Ukrajini.

Grad Severodonjeck u istočnoj ukrajinskoj oblasti Lugansk jedan je od "neposrednih taktičkih prioriteta" Rusije, jer njene snage raspoređuju tenkove terminatora u tu oblast, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Kako su naveli, jedina ruska operativna četa vozila za podršku tenkovima BMP-T Terminator verovatno je raspoređena na severodonjeckoj osovini ofanzive u Donbasu.

Opširnije Kraće

Poljski predsednik stigao u Kijev, obraća se ukrajinskim poslanicima

Poljski predsednik Andžej Duda stigao je u posetu Ukrajini gde će se obratiti u nacionalnom parlamentu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Duda će biti prvi šef neke strane države od početka rata koji će govoriti pred ukrajinskim poslanicima od izbijanja rata", saopštio je njegov kabinet.

(Gardijan, Tviter

Opširnije Kraće

Zelenski: Situacija u Donbasu ekstremno teška

Situacija u istočnom delu Donbasa je i dalje izuzetno teška jer ruska vojska pokušava da napreduje ka gradovima Slavjansku i Severodonjecku, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Situacija u Donbasu je izuzetno teška. Ruska vojska je pokušavala da napadne gradove Slavjansk i Severodonjeck, ali su ukrajinske snage zaustavljale napredovanje", rekao je Zelenski.

(Gardijan)

Opširnije Kraće

Gasprom: Gas će i dalje ići u Evropu preko Ukrajine

Ruski proizvođač gasa kompanija "Gasprom" saopštila je da nastavlja da isporučuje gas Evropi preko Ukrajine preko ulazne tačke Sudža.

Kroz tu ulaznu tačku, u Ukrajinu će danas proći 44,7 miliona kubnih metara, što je blagi pad u odnosu na nedelju, kada je bilo 45,9.

"Ukrajina je odbila zahtev za snabdevanje gasom preko glavne ulazne tačke Sohranovka, saopštio je "Gasprom".

(Rojters)

Opširnije Kraće

Zelenski: Konačni prekid sukoba samo za pregovaračkim stolom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da njegova zemlja ima šanse da pobedi u ratu koji je pokrenula Rusija, međutim konačni prekid sukoba moguć je samo za pregovaračkim stolom.

On se obratio na nacionalnoj televiziji i sugerisao da njegova zemlja ima šansu da ostvari pobedu nad Rusijom s obzirom na izuzetni otpor koji je pružila u invaziji koja je otpočela 24. februara.

Međutim, dodao je da bi rat mogao konačno da se zaustavi samo "za pregovaračkim stolom", odnosno diplomatskim pregovorima koji su sada na čekanju.

Zelenski je takođe dodao da Ukrajinci svakodnevno ginu za nezavisnost, te da svako na svojstven način mora voditi računa o svojoj borbi, sa svim čime raspolaže.

(Bi-Bi-Si

Opširnije Kraće

Rešetnjikov: Sankcije protiv Rusije prilika za nove ekonomske veze

Sankcije protiv Rusije otvaraju mogućnost da brojne države uđu na rusko tržište i popune upražnjene trgovinske niše, a među takvim zemljama je i Tajland, izjavio je ruski ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov.

"U ovakvim situacijama sankcije su, s jedne strane problem, ali sa druge strane nude mogućnosti, kao u slučaju Tajlanda, da se probije na rusko tržište i popuni trgovinske niše koje su deaktivirane", rekao je Rešetnjikov.

On je dodao da je to istovremeno i prilika za ruske kompanije koje su u aktivnoj potrazi za novim tržištima, prenosi Tas.

Ruski zvaničnik je predočio da se ovo odnosi na gorivo i energiju, naftu, naftne derivate, gas i đubriva, kao i prehrambene proizvode i inžinjerske usluge.

"Tu smo da razgovaramo i maksimalno iskoristimo mogućnosti koje

sada se pojavljuju", istakao je Rešetnjikov.

(Tanjug

Opširnije Kraće

Litvanija prekinula uvoz energenata iz Rusije

Ministarstvo energetike Litvanije saopštilo je da ta država od danas neće uvoziti struju iz Rusije, a u toj državi više neće biti ruskog gasa, nafte, ni struje.

Ministar energetike Dajnjus Krejvis izjavio je da je to važna prekretnica ne samo na putu Litvanije ka energetskoj nezavisnosti, već i izraz solidarnosti sa Ukrajinom, prenosi litvanski portal Delfi.

"Ne možemo dozvoliti da se našim novcem finansira ruska vojna mašina", rekao je Krejvis.

Potrebe Litvanije za gasom podmiruje LNG terminal u Klajpedi, gde gas stiže iz Sjedinjenih Država, a kada je reč o struji, Litvanija će se oslanjati na proizvodnju i uvoz iz zemalja EU preko Švedske, Letonije i Poljske.

Litvanija je početkom aprila prestala da uvozi gas iz Rusije.

(Tanjug

 

Opširnije Kraće

Zelenski razgovarao sa Dragijem o sankcijama Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da je razgovarao sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i naglasio važnost dodatnih sankcija Rusiji i deblokade ukrajinskih luka.

Zelenski je napisao na Tviteru da je, takođe, zahvalio Dragiju na njegovoj bezuslovnoj podršci nastojanju Ukrajine da postane članica Evropske unije.

Kako je naveo, poziv je inicirao italijanski premijer.

Opširnije Kraće

Ukrajina je odbacila mogućnost da pristane na prekid vatre sa Rusijom i rekla da Kijev neće prihvatiti nikakav sporazum sa Moskvom koji uključuje ustupanje teritorije.

Ruska vojska saopštila je da je uništila skladište goriva u Odeskoj oblasti, kao i veliku pošiljku zapadnog naoružanja, i to raketama tipa "kalibar".

Američki predsednik potpisao je zakon kojim se odobrava pomoć u Ukrajini, vredna četrdeset milijardi dolara. Od toga, 23,75 milijardi dolara biće usmereno na bezbednosnu i odbrambenu pomoć Ukrajini, kao i na napore Vašingtona da ojača evropsku bezbednost, kaže ukrajinska ambasadorka u SAD. 

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine.