Čitaj mi!

Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO; EU bez sporazuma o naftnom embargu

Osamdeset drugi dan rata u Ukrajini. Ruska vojska je odredila prekid vatre u oblasti čeličane "Azovstalj" u Marijupolju i otvorila koridor za izvlačenje ranjenih. Iz Kijeva tvrde da su se ruske trupe povukle iz područja Harkova, ali da je situcija u Donbasu veoma teška. Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO-u, saopštila je švedska premijerka Magdalena Anderson. Moskva će odgovoriti ako dođe do širenja vojne infrastrukture NATO-a na teritoriji Finske i Švedske, izjavio je Vladimir Putin na samitu ODKB-a.

Rojters: Serija eksplozija u Lavovu

Serija eksplozija potresla je Lavov na zapadu Ukrajine, rekao je svedok iz tog grada za Rojters.

Nema navoda o žrtvama, dok se prema nekim izveštajima dogodilo osam
do 10 uzastopnih eksplozija, prenosi agencija.

(Rojters)

Kijev: Evakuisani ranjenici i još 211 boraca iz "Azovstalja"

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane, Ana Maljar saopštila je da su sva 53 povređena vojnika evakuisana iz "Azovstalja" u bolnicu, dok je još 211 odvedeno kroz humanitarni koridor na drugu lokaciju, u Olenivku.

Svi evakuisani će proći postupak razmene, kako bi se vratili kući, najavila je Ana Maljar u video snimku objavljenom na društvenim mrežama, bez više detalja.

(Rojters)

Rojters: Desetak autobusa sa vojnicima napustilo "Azovstalj"

Desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo je večeras čeličanu "Azovstalj" u Marijupolju, prenosi Rojters pozivajući se na izjave očevica.

Nije bilo moguće utvrditi koliko vojnika je bilo u autobusima, kao ni da li među njima ima i ranjenih, navodi agencija.

Pretpostavlja se da se u čeličani nalazi oko 600 vojnika.

(Rojters)

EU bez sporazuma o naftnom embargu

Evropska unija još nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, koji uključuje naftni embargo, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj posle sastanka ministara spoljnih poslova Unije u Briselu.

"Nažalost, danas nije bilo moguće postići dogovor", rekao je Borelj novinarima.

Borelj je rekao da su ministri spoljnih poslova, međutim, odlučili da obezbede dodatnih 500 miliona evra za kupovinu oružja kao podršku Kijevu.

(Rojters)

Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je na konferenciji za novinare da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO-u.

Poručio je da delegacije te dve zemlje, koje su najavile posetu Turskoj, "ne moraju da se muče" i da dolaze kako bi ubedile Ankaru da odobri njihov prijem u NATO.

Erdogan je Švedsku nazvao "leglom" terorističkih organizacija i rekao da te zemlje u parlamentu imaju teroriste.

Inače, Ankara tvrdi da Švedska i Finska pružaju utočište ljudima za koje kaže da su povezani sa grupama koje smatra terorističkim – Radničkom partijom Kurdistana (PKK) i sledbenicima Fetulaha Gulena, koga optužuje da je organizovao pokušaj državnog udara 2016. godine.

(Rojters)

Američki zvaničnik: Ukrajinci odbacili ruske trupe kod Harkova

Ukrajinske snage su odbacile ruske trupe kod Harkova na tri do četiri kilometra od granice sa Rusijom, rekao je u ponedeljak visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

(Rojters)

Putin na sastanku ODKB-a: Odgovorićemo na širenje vojne infrastrukture NATO-a

Moskva će odgovoriti ako dođe do širenja vojne infrastrukture NATO-a na teritoriji Finske i Švedske, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu država članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Kremlju.

Ocenio je da su proširenje NATO-a koristile SAD na "agresivan" način, kako bi se pogoršala ionako teška globalna bezbednosna situacija.

Putin je napomenuo da Rusija nema problema sa Finskom ili Švedskom, tako da, kako je objasnio, nema direktne pretnje od proširenja NATO-a koje bi uključilo te zemlje.

"Ali proširenje vojne infrastrukture na te teritorije bi svakako izazvalo naš odgovor", poručio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, reakcija će zavisiti od prirode pretnji.

"Problemi se prave bez ikakvog razloga. Reagovaćemo u skladu s tim", poručio je Putin.

(Rojters)

Samit ODKB-a u Kremlju (Foto: EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL)

Podrška Švedskoj i Finskoj od suseda ako ih neko napadne

Norveška, Danska i Island su u zajedničkom saopštenju najavile podršku kandidatima za članstvo u NATO-u, Švedskoj i Finskoj, u slučaju da ih neko napadne.

"Zajedno sa Danskom i Islandom, Norveška je spremna da svim sredstvima pomogne svojim nordijskim susedima ako postanu žrtve agresije na svojoj teritoriji, pre nego što postanu članice NATO-a", rekao je norveški premijer Jonas Gar Stere.

(Rojters)

Makron podržava odluku Švedske o ulasku u NATO

Francuski predsednik Emanuel Makron u potpunosti podržava odluku Švedske da se pridruži NATO-u, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Švedska manjinska vlada socijaldemokrata donela je ranije danas zvaničnu odluku da podnese zahtev za članstvo u NATO-u.

Prethodno je Finska potvrdila da će podneti zahtev za članstvo u Alijansi.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Švedska najavila da će podneti zahtev za članstvo u NATO-u

Švedska će podneti zahtev za članstvo u NATO-u, saopštila je švedska premijerka Magdalena Anderson.

Istakla je da je uverena da za to postoji podrška među švedskim narodom, ali kaže i da će Švedska biti u ranjivoj poziciji dok se njena prijava za članstvo razmatra.

Navela je da datum formalne prijave još nije poznat jer će Švedska poslati svoju prijavu zajedno sa Finskom.

"Ovo je istorijska odluka. Najbolja stvar za Švedsku i švedsko stanovništvo je ulazak u NATO", naglasila je Andersonova.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka podržala je juče ulazak zemlje u NATO, čime je omogućeno formiranje parlamentarne većine u korist podnošenja zahteva za članstvo u Alijansi.

(Bi-Bi-Si, Rojters)

Opširnije Kraće

Moskva: Postignut dogovor o izvlačenju ranjenih iz "Azovstalja"

Ruska vojska je odredila prekid vatre u oblasti čeličane "Azovstalj" u Marijupolju i otvorila humanitarni koridor, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Sa ukrajinskim vojnicima u "Azovstalju" postignut je dogovor o izvlačenju ranjenih iz fabrike u medicinsku ustanovu u Donjeckoj narodnoj republici, saopšteno je novinarima u Ministarstvu odbrane Rusije. 

"Dana 16. maja, kao rezultat pregovora sa predstavnicima ukrajinskog vojnog osoblja blokiranog na teritoriji metalurškog kombinata 'Azovstalj' u Marijupolju, postignut je dogovor o evakuaciji ranjenih", navedeno je u saopštenju ruskog ministarstva.

(Sputnjik, RIA Novosti)

Opširnije Kraće

EK u sredu predlaže novi paket finansijske pomoći Ukrajini

Evropska komisija bi trebalo u sredu da predloži novi paket finansijske pomoći Ukrajini, uključujući nove kredite za pružanje trenutne likvidnosti Kijevu i obaveze za dugoročno finansiranje rekonstrukcije zemlje, izjavili su zvaničnici.

Obim kratkoročne finansijske podrške još se definiše, ali su dva zvaničnika rekla da očekuju da će ona otprilike pokriti finansijske potrebe Ukrajine za dva meseca, uglavnom kroz kredite.

Treći zvaničnik je rekao da će novac biti obezbeđen iz budžeta EU i od vlada država članica EU, odbacivši ranije navode da bi sredstva mogla da se prikupe na tržištu izdavanjem zajedničkih obveznica koje podržava budžet EU.

Međunarodni monetarni fond je u aprilu procenio da je Ukrajini potrebno oko pet milijardi dolara mesečno najmanje tri meseca da bi popunila trenutni finansijski nedostatak izazvan ruskim napadom. Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva pozvala je da ova podrška dođe u vidu bespovratnih sredstava, a ne kredita.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Rakete oštetile turističku infrastrukturu u Odesi

Ukrajina je prijavila još jedan raketni napad na crnomorski priobalni region Odese u kojem je izazvana šteta na turističkim objektima i požari.

Regionalna vojna administracija Odese saopštila je da su "u raketnim vazdušnim udarima na region Odese oštećeni objekti turističke infrastrukture, uništene zgrade i da je buknuo požar".

Ukrajinski izvori navode da je Rusija nastavila da izvodi vazdušne raketne udare na već teško oštećeni most preko ušća Dnjestra južno od Odese, u kojima su dve osobe povređene.

(Izvestija)

Opširnije Kraće

Rusija prekinula isporuke električne energije Finskoj

Ruski izvoz električne energije u Finsku sveden je na nulu, pokazuju podaci finskog operatora sistema za prenos energije Fingrida, nakon što je ruska kompanija Inter RAO najavila prošle nedelje da će prekinuti isporuke jer Finska nije platila račun.

Finski mrežni operator je naveo da ruske isporuke može da nadoknadi kupovinom švedske električne energije i povećanjem domaće proizvodnje, te da je obustava ruskih isporuka nastala zbog mera ograničenja plaćanja koje su uvele zapadne zemlje.

(Rojters)

Opširnije Kraće

Rjapkov: Rusija neće prihvatiti ulazak Finske i Švedske u NATO

Rusija neće jednostavno podneti ulazak Finske i Švedske u NATO, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov, pozivajući Zapad da ne gaji iluzije o tome.

"Opšti nivo vojnih tenzija će se povećati, a predvidljivost u ovoj oblasti će biti sve manja. Šteta je što se zdrav razum žrtvuje za neke fantomske ideje o tome šta bi trebalo učiniti u trenutnoj situaciji", naglasio je ruski diplomata.

(RIA Novosti)

Opširnije Kraće

Strani dobrovoljci u borbama kod Harkova

Pripadnici ukrajinske legije stranaca učestvuju u borbama u okolini Harkova, javlja ukrajinski TSN. Kako navodi televizija, posle obuke strani dobrovoljci su učestvovali u borbama u nekoliko sela u ovom regionu.

U borbama su, navodno, učestvovali borci iz Irske, Holandije, Hrvatske, Brazila i Japana.

Izveštaj TSN-a usledio je samo nekoliko dana pošto je ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo da je velikoj većini od oko 16.000 boraca koji su se dobrovoljno prijavili za učešće u borbama, neophodna ozbiljna obuka.

(TSN) 

Tranzit gasa kroz Ukrajinu opao za više od četvrtine

Tranzit gasa kroz Ukrajinu opao je za više od četvrtine na 46,8 miliona kubnih metara, saopštio je operater GTS Ukrajine.

Ukrajina je od 11. maja prestala da dobija gas za tranzit preko GIS-a Sohranovka, jer je taj region pod kontrolom ruskih snaga.

Kao rezultat, ostao je samo jedan ulaz za tranzit gasa u Evropu - GIS "Sudža". Gasprom je naveo da je prenos svih količina u "Sudžu" tehnološki nemoguć, kompanija ispunjava sve obaveze prema evropskim potrošačima, a usluge tranzita su u potpunosti plaćene.

(Ria novosti)

Opširnije Kraće

Kijev: Ruske snage gađale civilnu i vojnu infrastrukturu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske snage ne prekidaju ofanzivne operacije u istočnoj operativnoj zoni.

Ruska avijacija gađala je civilnu i vojnu infrastrukturu na istoku i industrijske objekte u dubini teritorije Ukrajine.

Dodaje se da su glavni napori ruskih snaga koncentrisani na Donjeckom pravcu.

Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage u Marijupolju nastavljaju artiljerijske i vazdušne udare, a da su glavni napori koncentrisani na blokiranje ukrajinskih jedinica u zoni fabrike "Azovstalj".

(Ukrinform)

Opširnije Kraće

Ruski udeo u "Renoovoj" fabrici u Moskvi prelazi u državno vlasništvo

Rusko ministarstvo industrije i trgovine saopštilo je da ruski udeo u fabrici "Renoa" u Moskvi prelazi u državno vlasništvo.

Servisno održavanje automobila u Rusiji sada će obavljati "Avtovaz".

(Izvestija)

Opširnije Kraće

Ukrajinske snage pokrenule su ofanzivu kod Izjuma na istoku zemlje. Posle povlačenja ruskih trupa iz Harkova u pravcu granice, stanovnici se vraćaju u grad. U Kijevu tvrde da je Rusija izgubila trećinu kopnenih snaga, očekujući kraj rata tokom ove godine.

"'Pravi naftni embargo' Rusiji i teško naoružanje sa Zapada i da bi se Rusija porazila ove godine", poručuje šef kancelarije ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak.

Predsednik Volodimir Zelenski priznaje da je u regionu Donbasa teško i poziva međunarodnu zajednicu da Rusiju označi kao "terorističku zemlju".

Moskva s druge strane tvrdi da je ukrajinska vojska razmestila teško naoružanje u škole samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici.

Više ruskih raketa pogodilo je vojne i infrastrukturne objekte u oblasti Lavova na zapadu Ukrajine.

Kod Harkova i Zaporožja dopremljeno je više od 400 tona humanitarne pomoći, a stigao je i konvoj sa civilima iz Marijupolja.

Oko čeličane "Azovstalj" i dalje traju borbe. Na stolu je dalje predlog Turske da se ukrajinski vojnici koji se još nalaze u fabrici evakuišu morskim putem.

Švedska i Finska praktično već članice NATO-a, procedura prijema samo formalnost, ocenili su nemački zvaničnici na sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO-a u Berlinu.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je da je Berlin sve spremio za brz proces ratifikacije i prijem Finske i Švedske u Alijansu.

Prethodno je finski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO-u, a da finski parlament u ponedeljak o tome raspravlja. Slična poruka stigla je i iz Stokholma, gde je švedska vladajuća Socijaldemokratska partija saopštila da podržava ulazak zemlje u NATO, čime se stvara parlamentarna većina za davanje "zelenog svetla" za pristupanje Alijansi.