Čitaj mi!

Predsednik Svetske banke: Rat u Ukrajini – katastrofa za svet

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas rekao je za Bi-Bi-Si da je rat u Ukrajini "katastrofa" za svet i da će značajno uticati na globalni ekonomski rast.

Dejvid Malpas objašnjava da je rat u Ukrajini došao u posebno lošem trenutku, jer je i pre njega inflacija bila u porastu.

Najveća briga predsednika Svetske banke su, međutim, ljudski životi, ali upozorava da se ekonomski uticaj rata širi izvan granica Ukrajine, a porast cena energenata najviše pogađa siromašne, baš kao i inflacija.

Ukazuje da su, naročito u siromašnim zemljama, s početkom rata porasle i cene prehrambenih proizvoda.

Podseća da su i Rusija i Ukrajina veliki proizvođači hrane: Ukrajina je najveći svetski proizvođač suncokretovog ulja, a Rusija je na drugom mestu, prema podacima Standard & Pursa. One zajedno pokrivaju 60 odsto svetske potrošnje.

Ukrajina i Rusija zajedno pokrivaju i 28,9 odsto globalnog izvoza pšenice.

Zbog sankcija sada su ograničene ruske količine ove robe. Zaustavljeno je i snabdevanje iz Ukrajine, jer je ta zemlja zbog sukoba zatvorila svoje luke, piše Bi-Bi-Si.

"Ne postoji način da se dovoljno brzo prilagodi gubitku zaliha iz Ukrajine i Rusije, i zbog toga rastu cene", rekao je Malpas.

Porast cena energenata

Isto važi i za energente iz Rusije, što naročito šteti zapadnoj Evropi, gde su države "zapostavile druge načine dobijanja električne energije", rekao je Malpas.

Oko 39 odsto evropske električne energije dolazi iz fosilnih goriva, a Rusija je najveći izvor nafte i gasa.

Dok Evropska unija traži način da ubrza tranziciju na druge izvore energije, Rusija bi mogla "trajno da izgubi neka tržišta", kaže Malpas.

Takav gubitak prihoda je jedan od načina na koje će rat uticati na životni standard u Rusiji – pašće vrednost rublje, a inflacija će rasti.