Partije se bore za glasove, nezavisne institucije opominju

Tokom pedest dana izborne kampanje stranke će uveravati građane da su njihovi programi i kandidati najbolji izbor. Nezavisne institucije kontrolisaće da li izborne radnje teku po zakonu.

Da li glavni učesnici predizborne utakmice igraju po pravilima, pratiće posmatarači koje je angažovala Agencija za borbu protiv korupcije. Na terenu će biti 130 kontrolora, a zainteresovanih je gotovo pet puta više.

"Terenski posmatrači idu po terenu, posmatraju aktivnosti političkih subjekata, na propisanom obrascu dostavljaju svoje izveštaje koordinatorima. Kada su se organizovali određeni skupovi, koliko je bilo bilborda, kako se oglašavaju, koliko se oglašavaju", objašnjava Katarina Klara Dakić iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Ono što zabeleže moralo bi da se poklopi sa izveštajem političke stranke. Podaci će se ukrštati posle izbora.

"Možete da pokušate da prikrijete deo svojih troškova koji ste imali oko oglašavanja televizijskih emisije ili bilborda, ali se to u izveštajima posmatrača vidi, poređenjem jednih i drugih uspostavlja se jedan održiv sistem kontrole, a onda postoji obaveza i banaka i marketing organizacija i onih koji nude usluge poput medijskih kuća da podnesu tu vrstu izveštaja i to je onda nešto što se u potpunosti može izmeriti", naglašava Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Kampanja je vreme kada se granice lako preskoče, podsećaju regulatorna tela. Poruka lako pređe u uvredu, duhovitost u sarkazam, a kompliment u seksističku opasku. Nije isključeno da će takvih omaški do kraja aprila biti još više.

"Verujem da se u jednom demokratskom i tolerantnom društvu može voditi politička debata i iznositi međusobno suprotstavljeni stavovi, a da oni međusobno ne predstavljau ponižavanje ili međusobno vređanje. Naš mehanizam je ukazivanje, kada se pojavi neki od slučajeva koji prestavlja kršenje zakona o zabrani diskriminacije", navodi Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost.

Dok kampanja traje intervencija treba da bude što manje. To pokazuje da izborni proces teče regularano, da su kriterijumi uvaženi, ali i da je naučena lekcija iz izborne etike.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво