Jош без извештаја две листе о трошењу у кампањи

Коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ један је од политичких субјеката који није предао извештај о трошковима изборне кампање по истеку законског рока, речено је "Танјугу" у Агенцији за борбу против корупције. Осим партија Бориса Тадића, Чедомира Јовановића и Ненада Чанка, извештај до сада није предала још једино група грађана "За препород Србије - професор доктор Слободан Комазец".

У Агенцији за борбу против корупције објашњавају да је могуће да у току дана пристигну и преостали извештаји, јер како кажу, било је важно да се извештај пошаље поштом до одређеног рока на адресу агенције.

"Против оних који нису предали извештај у законом прописаном року, Агенција ће поднети захтев за покретање прекршајних поступака, а предвиђене законске казне су од 200.000 динара до два милиона динара за правна лица и од 50.000 динара до 150.000 динара за одговорна лица", рекла је помоћница директора Агенције Катарина Дакић.

Дакићева је, говорећи о начину финансирања изборне кампање, навела да су доминантнији извори били прилози физичких лица, док су се донације правних лица појавиле тек код неколико политичких субјеката.

"Сви подаци о приходима и трошковима изборних кампања за политичке субјекте који су поднели извештај налазе се на интернет презентацији Агенције и јавно су доступни свима", истакла је Дакићева, додајући да ће Агенција проверавати и дуговања странака из претходних и ове кампање, те да ће све то бити наведено и извештају.

Извештај ће највероватније бити објављен на јесен до када ће се проверити садржина достављених података.

"Ми смо са контролом почели оног тренутка кад су извештаји дошли у Агенцију. Најпре проверавамо њихову формалну исправност, да ли су поднети на законом прописаном обрасцу, да ли садрже све елементе који су прописани, да ли су благовремено поднети и након тога крећемо у такозвану садржинску контролу", објаснила је Дакићева.

Прецизирала је да ће се током провере користити подаци које су посматрачи Агенције прикупили током мониторинга, затим подаци од банака.

Што се тиче локалних избора још увек има општина у којима рокови нису истекли.

До сада је Агенција примила више од 700 извештаја са локала. "Још примамо документацију од општинских изборних комисија где можемо да видимо ко је све био у обавези да поднесе извештај", рекла је Дакићева.

Додала је да нису сви поднели извештај ни када је реч о трошковима кампање на покрајинском нивоу.

"Наравно и ту ћемо искористити своје надлежности и покренути захтев за покретање прекршајних поступака за све оне који нису испунили своју законску обавезу", закључила је Дакићева.

Политички субјекти који су учествовали на парламентарним изборима имали су рок до 5. јуна да Агенцији поднесу извештаје о трошковима изборне кампање, док су учесници на покрајинским изборима били дужни да то ураде до 3. јуна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво