Čitaj mi!

Gužve na graničnim prelazima, nervoza među vozačima

Ovog vikenda se očekuju najveće gužve na graničnim prelazima, auto-putevima i magistralnim pravcima.

Na Horgošu se očekuje jedan od udarnih vikenda u toku ove letnje turističke sezone jer se predviđa da će u toku današnjeg dana proći više od 35.000 putnika, a do nedelje uveče u oba pravca oko 150.000.

Večeras se na Horgošu najduže čeka na izlazu iz Srbije. Oko sat vremena treba da se napusti zemlja i oko tri sata da bi se ušlo u Mađarsku.

Kompletan prelazak granice u oba smera traje najmanje pet do šest sati. Velika gužva je i na obližnjim graničnim prelazima Bački vinogradi i Horgoš 2 gde je zadržavanje najmanje oko tri sata.

U kolonama koje su sa obe strane granice uglavnom su stranci koji su u tranzitu kroz našu zemlju.

Tokom vikenda produženo je radno vreme dva granična prelaza - Bajmok- Bačalmaš umesto do 19 sati od petka do nedelje radi do 24 časova, dok granični prelaz Bački vinogradi radi do 22 sata, ali samo tokom dana vikenda.

I na prelazu Preševo kolone

Na graničnom prelazu Preševo večeras su znatno kraća zadržavanja vozila, u odnosu na danas. Da izađu iz naše zemlje vozila čekaju minimalno, dok na ulazu čekaju u četiri trake, između 15 i 20 minuta.

I na graničnom prelazu Preševo je među putnicima najviše stranih državljana koji prolaze kroz našu zemlju u tranzitu, ali imaju alternativu - granični prelaz Prohor Pčinjski na čijem ulazu nema čekanja, ali na izlazu se čeka oko sat vremena.

Na graničnom prelazu Gradina sada je bolja situacija nego danas. Na izlazu iz Srbije čeka se oko pola sata, na ulazu u Srbiju iz pravca Bugarske 20 minuta. 

Međutim, nadležni na Gradini kažu da je vreme čekanja promenljivo sa obzirom na toda je poslednji vikend u julu i da su duža zadržavanja očekivana.

Najveći procenat putnika su Turski državljani u tranzitu koji iz zapadne Evrope gde rade, putuju na godišnji odmor u svoju zemlju ili se iz nje vraćaju, tako da je sada već izjednačeno vreme zadržavanja na obe strane ovog graničnog prelaza.

Na izlazu iz Srbije se vozila propuštaju u pet saobraćajnih traka, a na ulazu u četri, i po jedna posebna traka za autobuse.

Na graničnom prelazu Batrovci na ulazu se čeka u šest kolona po 90 minuta na našoj granici, ali su par kilometara duge kolone sa strane Hrvatske, pa se čeka i duže.