Čitaj mi!

Od sutra u Beogradu grejanje i tokom noći

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da će u Beogradu ponovo biti uvedeno dvadesetčetvoročasovno grejanje, najverovatnije od sutra uveče, saopšteno je iz Gradske uprave Grada Beograda.

Zoran Radojičić je tokom obilaska toplane "Voždovac" rekao da će grejanje trajati 24 sata ukoliko je temperatura u 18 časova jedan stepen ili niža, a u 22 sata nula ili ispod nule. 

Radojičić je rekao da se rade konkretne stvari kada je u pitanju životna sredina, kao i da se racionalno proizvodi i troši energija.

"Kogeneracija znači da se istovremeno proizvodi električna i toplotna energija, koja u zimskom periodu greje stanove i obezbeđuje toplu vodu 24 sata, i zimi i leti. Ukupna ušteda je oko 40 odsto. Značajno je naglasiti da je ovo dobar vid saradnje 'Beogradskih toplana" i 'Elektroprivrede Srbije'. Na taj način uspostavlja se dobra komunikacija, saradnja, ali i ušteda i doprinosi očuvanju životne sredine. Ova toplana radi na gas, što je u ekološkom smislu bolje i prihvatljivije", pojasnio je Radojičić.

Prema njegovim rečima, oko 12.000 domaćinstava na ovaj način dobija toplu vodu i greje stanove.

"Ovaj projekat, čija je ukupna vrednost 6,5 miliona evra, radi se od 2017. godine i zajedno sa Nemačkom razvojnom bankom (KfW). Počeo je da funkcioniše krajem prošle godine i odličan je primer kako treba da se brine o životnoj sredini i racionalno ponaša sa energijom koju proizvodimo na ekološki način. Na ovaj način omogućujemo bolji i komforniji kvalitet života naših sugrađana", zaključio je gradonačelnik Radojičić.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">