"Srpska arhitektura 19. veka"

Izložba "Srpska arhitektura 19. veka" otvorena je U Galeriji Narodne banke Srbije. Izložbu čine radovi nekih od najpoznatijih srpskih arhitekata.

Izložba "Srpska arhitektura 19. veka (1804-1914)" po motivima knjige Bogdana Nestorovića "Arhitektura Srbije u 19. veku", izdavačke kuće "Art preš", otvorena je u Holu Narodne banke Srbije (NBS) u Beogradu.

Gradski sekretar za kulturu Ivana Avžner je otvarajući izložbu kazala da postavka daje sveobuhatan pregled arhitekture u Srbiji u 19. veku i ilustracija je značajne knjige Nestorovića koja je štampana uz podršku Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU) i uz pomoć sekretarijata za kulturu grada Beograda koji je prepoznao njen značaj kao delo od kapitalnog značaja.

"Ova knjiga pruža potpuni uvid u razvoj arhitekture 19. veka i prikazuje stilski prelaz iz tradicionalnog istočnjačkog nasleđa ka zapadnjačkim modelima", kazala je Avžner, dodavši da je 19. vek veoma važan jer je to vreme stvaranja moderne srpske države koji se može nazvati Beogradskim akademizmom.

Avžner je rekla da nije slučajnost što je ova postavka izložena baš u prostoru NBS, jer je Nestorović projektovao 12 zgrada različitih banaka u Srbiji, a procvatu srpske arhitekture sa kraja 19. veka pripada i sedište centralne banke u beogradskoj ulici Kralja Petra.

Jedan od autora izložbe, istoričar arhitekture Ivan R. Marković kazao je da postavka izložba predstavlja svojevrsni omaž arhitekti Nestoroviću (1901-1975), njegovom životu i kreativnom delu, koji je gradio celog svog života.

Marković je dodao da je Nestorović formirajući veoma specifičan graditeljski fond uspeo da iza sebe ostavi obiman istoriografsku zbirku koja ovu izložbu čini specifičnom i od posebnog značaja.

"Tokom života Nestorović je skupio više stotina starih fotografija i razglednica koje se danas nalaze u fototeci SANU, a neke od izloženih fotografija je i sam napravio na svojim putovanjima kroz Srbiju" podsetio je Marković koji je dodao da je najveći deo tog fonda predstavljen ovom prilikom.

Izložbu čini 100 printova na kojima je prikazano više od 280 objekata sa autentičnim planovima i fotografijama građevina najznačajnih arhitekata u Srbiji tog doba - Aleksandra Bugarskog, Milorada Ruvinića, Jovana Ilkića, Jana Nevole, Konstantina A. Jovanovića, Franca Janke i drugih.

Autori izložbe, koja će trajati do 23. aprila, su Vladimir Anđelković, arhitekta Milan Milovanović i Marković.

broj komentara 0 pošalji komentar