Čitaj mi!

"Dani Slovenije" prvi put u Pančevu

Prvi put se u Pančevu održava se manifestacija "Dani Slovenije", koja promoviše kulturu i turizam te bivše jugoslovenske republike. Organizator je udruženje "Logarska dolina".

Pančevci su u prilici da bolje upoznaju slovenačku kulturu, pre svega književnost i muziku, kroz programe na manifestaciji "Dani Slovenije". 

Zanimljiva izložba otvorena je u Narodnom muzeju, na kojoj se može saznati više o poznatim Slovencima, koji su živeli u Srbiji. Među njima su glumci, kao što je Stevo Žigon, naučnici, političari, učesnici Drugog svetskog rata, interesantne ličnosti, kao što je prva žena pilot na Balkanu Kristina Gorišek Novaković.

Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Srbiji navodi da se raduje što je Pančevo multikulturan grad sa 24 različitih naroda i narodnosti, a među njima i slovenačka zajednica koja se ovde oseća dobro.

Na izložbi fotografija u Gradskoj upravi Pančeva mogu se videti železničke stanice i vozovi, ali pre svega lepote slovenačkih predela. Ova zemlja je proglašena jednom od najčistijih, a turisti dolaze i na planine i na more.

Josip Veber iz udruženja Slovenaca iz Pančeva "Logarska dolina" istakao je da su se trudili da pokriju sve segmente kulture i programe Slovenije kako bi se publici približila ova zemlja.

"Ovom prilikom smo se trudili da za ovih sedam dana pokrijemo sve segmente kulture i programe, koji će da zadovolje raznovrsnu publiku i sve one koji vole i žele da upoznaju Sloveniju na jedan poseban način", navodi on.

Pančevačko udruženje "Logarska dolina" ima više od 200 članova. Postoji sekcija za turizam i putovanja, dečija i sekcija žena.

Želja organizatora je da "Dani Slovenije" postanu tradicionalna manifestacija, koja će se održavati jednom godišnje.