Čitaj mi!

Retrospektiva povodom šest i po vekova Kruševca

Povodom 650 godina od osnivanja grada u Umetničkoj galeriji u Kruševcu upriličena je retrospektivna izložba radova sa likovnog simpozijuma priređenog pola veka ranije, u čast velikog jubileja.

Prvo obeležavanje postanka grada, 1971.godine, u Kruševcu je okupilo kulturnu i naučnu javnost, čiji je rad predstavljalo temelj za proučavanje Moravske Srbije i umetnosti istorije doba kneza Lazara. Pozivu na učešće u likovnom simpozijumu, jednom od najvećih poduhvata spomeničke prakse toga doba, odazvali su se eminentni umetnici predvođeni zavičajcima.

Direktor Narodnog muzeja Kruševac Goran Vasić naglašava da je izložba spremana tri godine.

"Čitavo rukovodstvo Kruševca i svi oni koji su mogli u bilo kom smislu, bilo u umetničkom bilo u materijalnom smislu, trudili su se da obeleže 600. godišnjicu grada Kruševca", ističe Vasić.

U srpskom narodu ostalo je ukorenjeno mišljenje da je Kruševac jedna od srpskih prestonica", dodaje Vasić.

Postavka obuhvata idejna rešenja, skice i makete. Od 17 prispelih radova izvedena su tri javna spomenika. Osnivaču grada, Knezu Lazaru, autora Nebojše Mitrića, spomenik "U slavu rada" Aleksandra Zarina i umesto zidne slike "U slavu Kruševca", mozaici Mladena Srbinovića.

"Likovni simpozijum otvara i niz pitanja kojima smo se mi ovde donekle bavili, podsticali – šta je to spomenik, način na koji shvatamo spomenik. Ovi koji su nastali, nastali su sa idejom da prošlost može da da podsticaj za sadašnjost", navodi autorka izložbe i istoričarka umetnosti Biljana Grković.

Odabrani radovi iznedrili su dela visokih umetničkih dometa. Prvih 12 mozaika u svečanoj sali Gradske uprave Kruševca, neprocenjive vrednosti, otkriveno je 1971, kao i spomenik osnivaču grada.

Novi, kao pečat u vremenu današnjih generacija, Knez Lazar će dobiti na Vidovdan, pola veka kasnije.