Čitaj mi!

Neobjavljeni rukopisi Milutina Bojića u Muzeju srpske književnosti "Adligat"

Nepoznati i neobjavljeni rani rukopisi pisca Milutina Bojića, tvorca "Plave grobnice" odnedavno su u Muzeju srpske književnosti udruženja "Adligat". Poklonila ih je pesnikova porodica.

Radovi "Filosof" i "Gospodin Jova" nastali su u vreme ranih gimnazijskih dana Milutina Bojića i svedoče o razmišljanjima jedne sasvim mlade osobe.

Zoja Bojić, naslednica zaostavštine Milutina Bojića, ističe da ih je pisao sa književnim žarom i mladalačkim pretenzijama ali oni ne dostižu one književne vrednosti kao tekstovi koje je stvorio nekoliko godina kasnije.

"Vidi se na jednom od ovih papira da je to bio papir očigledno sa časa matematike jer su tu nacrtani neki trouglovi koji se verovatno nalaze na tabli i koje đaci treba da uče. Milutin, kakav je bio pesnik i književnik, zamenio je taj čas matematike, jednim svojim trenutkom inspiracije i pisanja", kaže Bojićeva.

Uz rane radove koje Milutin Bojić nije želeo da objavi stiglo je i njegovo svedočanstvo za drugi razred Druge beogradske gimnazije iz 1904. koje potvrđuje da je bio odličan đak.

Među ličnim stvarima koje muzej čuva je i jedna psihološka studija iz pesnikove biblioteke.

"Na osnovu onoga što je podvlačio i onoga što je napisao možete donekle da zaključite njegova interesovanja i psihološko- filozofska razmišljanja. To je jedan izuzetan uvid u razmišljanje jednog studenta filozofije koji će kasnije postati jedan od naših najznačajnijih pesnika", naglašava Viktor Lazić iz "Adligata".

Nakon prerane pesnikove smrti, brigu o njegovim knjigama i rukopisima i njihovom objavljivanju preuzeo je njegov brat Dragoljub koji je potom zaostavštinu na čuvanje ustupio svom sinu, novinaru i piscu Mirku Bojiću.

"Moj otac Mirko Bojić veoma se zalagao za to da takva blaga kao što ova rukopisna zaostavština bude dostupna svima. Tokom godina mnogo toga je skenirano ako ne sasvim sve i to što je skenirano nalazi se u digitalnom repozitorijumu biblioteke Milutin Bojić", kaže Zoja Bojić.

Porodica čuva originale, dokumenta i pesnikovu prepisku sa članovima porodice i deo prepiske Milutina Bojića i njegove verenice.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">