Čitaj mi!

"Pozdrav iz Beograda - Beograd na razglednicama" u Istorijskom muzeju

U okviru manifestacije Dani Beograda otvorena je izložba Istorijskog muzeja Srbije "Pozdrav iz Beograda - Beograd na razglednicama". U klubu RTS-a predstavljena je monografija "Beograd šezdesetih godina XX veka".

Mene Beograda od kraja 19. stoleća do 1940. prikazane su na Trgu Republike. Razglednice koje su iz Beograda putovale u svet čuvaju se u Istorijskom muzeju Srbije, koji prvi put učestvuje u "Danima Beograda".

"Na razglednicama tačno možete da vidite kako se Beograd menjao, da vidite nestale objekte, nestale čitave kvartove, ulicu Kneza Miloša, Kneza Mihajla, Vilsonov trg i železničku stanicu", kaže Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.

Bliža prošlost sadržana je u monografskoj knjizi" Beograd šezdesetih godina XX veka". Knjiga je zbirka sećanja različitih autora o otvaranju prema uticajima savremenog sveta o tome kako je Beograd postao metropola.

Istoričar Slobodan Selinić kaže da su to godine u kojima je grad širen na sve strane, godine u kojima je kulturni život bio veoma raznovrstan, u kojima je međunarodna saradnja u svetu umetnosti, nauke, kulture bila raznovrsna.

"To su godine kada je običan stanovnik mogao da vidi napredak i kada uđe u prodavnicu i kada izađe na ulicu", naglašava Selinić.

Knjiga "Beograd šezdesetih godina XX veka" i istoimena mini - postavka u klubu RTS-a produžavaju život mita šezdesetih.

"Ja mislim da mi sada živimo u gradu koji je u toj deceniji kreiran. Naravno, ovo je grad dugog pamćenja ali u nekim forama on je zapravo u toj deceniji definisan", poručuje Darko Ćirić, urednik monografije.

Pod sloganom "Kultura je pobednik", manifestacija Dani Beograda traje do 19. aprila.
 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">