Čitaj mi!

Tamara Rađenović je poslednja učenica Monserat Kabalje i već je nastupala širom sveta

Poslednja učenica Monserat Kabalje, sopran Tamara Rađenović ima 26 godina a već je nastupala na operskim scenama 13 zemalja. Sve što je naučila od operske dive Monserat Kabalje, pokazala je ovih dana na Kolarcu u Beogradu.

Tamara Rađenović za RTS ističe da u njenom poslu ništa ne ide preko noći. Sve je, kaže, jedan mukotrpan rad, konstantno vežbanje i učenje nečeg novog, novih uloga.

"Što se tiče opere u Beogradu, mladim umetnicima je data prilika da se razvijaju kao umetnici ovde. Takođe i divna beogradska publika koja prati i podržava", dodaje Rađenovićeva.

Kako izgleda opersko muzičko putovanje svetom, od saradnje sa Monserat Kabalje do nastupa u Karnegi holu u Njujorku?

Sa 18 godina sam imala prilike da budem na Salzburškom festivalu u okviru njihove produkcije za mlade učesnike festivala u saradnji sa Bečkom filharmonijom. Onda je usledila Ljubljana pa London i tokom druge godine fakulteta saradnja sa Monserat.

Sa prostora bivše Jugoslavije Vi ste prvi i jedini primljeni i završili solo pevanje na Rojal Koledžu u Londonu. Koliko u daljem radu znači takvo iskustvo?

Bila sam jedna od osam pevača koji su dobili mesto na koledžu od hiljadu prijavljenih, kroz par dana kada sam počela da studiram shvatila sam koliko je to jedan korak, jedna stepenica u ovako zahtevnoj profesiji. Monserat je znala da kaže to je samo nalepnica okej imaš diplomu, ali sada moraš dalje da radiš na sebi i na sceni, to je fakultet za sebe.

Nastupali ste u 13 zemalja, koja izvođenja izdvajate?

Recimo nastup na Mauricijusu, interesantne nastupe u Italiji, na Siciliji na različitim mestima istorijskim. Bilo je interesantno nastupati za kinesku Novu godinu pred koronu, to je bilo vrlo izazovno, ljudi su me pitali koji su dolazili "znaš šta je u Vuhanu?" A ja sam bila jedina koja nije bila iz Azije.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">