Čitaj mi!

Izložba „Molitva, Sećanje, Vaskrsenje“ nas poziva da sagledamo svoje unutrašnje stanje

U Galeriji „Singidunum“ otvorena je izližba radova Milice Mišić u duhu pravoslavne ikonografije „Molitva, Sećanje, Vaskrsenje“. Posetioci će imati priliku da vide trinaest radova oslikanih na svili i vati, tehnikom akvarela i jajčane tempere.

 

Urađeni u duhu pravoslavne ikonografije radovi Milice Mišić svedoče o događajima koje moramo pamtiti. U sebi nose priče o zločinima nad nevinima, o mučeništvu, ali i o vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista.

Kain ubija Avelja, Car Irod naređuje ubistvo vitlejemske dece, deca Kozare, bombardovanje, događaji su koje je autorka opisala jezikom crkvene umetnosti.

„Ne treba gajiti ni ljutnju ni bes ni mržnju, ali moramo biti svesni svega što se događalo kroz istoriju. Tako da je ovo podsećanje i svedočenje bez upliva nekih emocija mržnje ili besa. Da svako stane ispred rada i da sam sa sobom sagleda svoje unutrašnje stanje i da vidi na koji način će doživeti te događaje koji su predstavljeni“, objašnjava ikonopisac, Milica Mišić.

Događaje kroz istoriju autorka je naslikala tehnikom jajčane tempere i akvarel na svili.

„Meni je bila interesantna podloga svile zato što dopušta mom senzibilitetu da dođe do najboljeg izražaja, prija mi taj akvarelski pristup. Svila zahteva određen tretman pre nego što se nanese boja tako da bi izgledala ovako kao što može da se vidi“, navodi autorka izložbe.

Inspiraciju za svoja dela Milica Mišić nalazi u životima svetitelja i Svetom pismu.

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">