Čitaj mi!

Virtuelni "ŽeNSki muzej" predstavlja život i rad žena koje su obeležile istoriju Novog Sada

"ŽeNSki muzej" predstavlja digitalizovanu zbirku o životu i radu žena koje su obeležile istoriju Novog Sada. U razgovoru za RTS jedna od urednica Vera Kopicl kaže da je ideja ŽeNSkog muzeja" da učini vidljivim marginalizovano žensko kulturno nasleđe i da u tom smislu naglasi onu ideju da kulturni identitet jednog naroda nije pun ako nema i taj deo kulturnog stvaralaštva.

Protekle nedelje u žiži interesovanja bila je i kultura, a ključne reči su postale: kultura sećanja i identitet. Tome je doprinela i digitalizovana zbirka o životu i radu žena koje su obeležile istoriju Novog Sada pod nazivom "ŽeNSki muzej".

''Ono što ''ŽeNSki muzej'' želi da postigne, da upravo učini vidljivim marginalizovano žensko kulturno nasleđe i da u tom smislu naglasi onu ideju da kulturni identitet jednog naroda nije pun ako nema i taj deo kulturnog stvaralaštva, u ovom slučaju ono što mi predstavljamo kao ''ŽeNSki muzej'' je kulturno nasleđe, ali i savremenu žensku kulturu", rekla je u razgovoru za RTS jedna od urednica Vera Kopicl.

Projekat je dostupan na internetu, čime se "ŽeNSki muzej" priključio postojećoj mreži sličnih muzeja u svetu.

''Mi smo se ovim projektom pridružile međunarodnoj mreži ženskih muzeja. Virtuelni muzej uvodi onaj segment koji je takođe poslednjih godina vrlo prisutan u kulturnim politikama Srbije, a to je digitalizacija kuturnog nasleđa. I ako jednog dana dobijemo prostor za ''ŽeNSki muzej'', ovaj naš virtuelni muzej ima tu mogućnost koju u fizičkom smislu nismo u mogućnosti da predstavimo. Mi na našem virtuelnom muzeju pokazujemo dokumenta iz 19. veka, kao što su na primer, vrlo zanimljivi dokumenti Statuta o prostituciji koji je štampan u 1893. u Matici srpskoj ili Proglas Ženske stranke, pisma, testamente, dakle, sva ona arhivska građa koja preko našeg virtuelnog muzeja postaje dostupna", objašnjava Kopicl.