Čitaj mi!

Izložbom Aleksandre Kokotović otvorena sezona u galeriji vranjanskog Narodnog muzeja

U dve galerije u Vranju izložene su slike tamošnje umetnice i gošće iz Beograda. To su prve postavke ove godine, a galerije nastavljaju da rade u restriktivnom režimu.

Tragove nesvesnog, zabeležila je Aleksandra Kokotović na slikama, informacije koje dopiru iz snova i podsvesti, iz ličnog doživljaja sveta. Vizuelna umetnica svoj rad izražava i kroz vajarstvo, crtež i grafiku.

"Ostavimo za sobom sva nagomilana iskustva koja nesvesno ne dozvoljavaju da blistamo svom punoćom i osvajamo radost života u svoj njegovoj blagodeti. I ono što je ključno, lepota ljubavi prema ljudima", kaže umetnica iz Beograda, Aleksandra Kokotović.

"Naša izuzetna gošća iz Beograda došla je sa jednom 'stvarnom' izložbom sa kojom sa ponosom možemo da otvorimo sezonu", ističe direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković.

Restriktivne mere zbog pandemije odrazile su se i na rad galerija. Iako je u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju 2020. realizovano petnaestak izložbi, bilo je manje posetilaca u odnosu na prethodne godine, ukupno oko dve hiljade.

Kustoskinja Galerije Narodnog muzeja u Vranju Mirjana Jovanović navodi da izložbu dnevno može videti od petoro do desetoro ljudi, napominjući da je od prošle godine na snazi skraćeno radno vreme.

Galerija Narodnog muzeja otvorena je od ponedeljka do petka, a u Galeriji Narodnog univerziteta koja je u susedstvu Vranjanci mogu videti izložbu "Kosmos" sugrađanke Ljubinke Tasić, takođe radnim danima u martu.