Čitaj mi!

Svetislavu Basari uručena NIN-ova nagrada

Virtuelna ceremonija dodeljivanja 67. NIN-ove nagrade laureatu Svetislavu Basari za roman godine "Kontraendorfin" održana je preko Zoom platforme i Fejsbuk stranice NIN-a.

Najprestižnija nagrada za roman obeležila je time 67 godina, a NIN 86. rođendan, odnosno punih 70 godina od kada je nakon pauze ponovo krenuo da izlazi 1951. godine.

Nagradu je uručio Saša Ilić, prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman "Pas i kontrabas".

"Kontraendrofin je napisan tendenciozno da bude šok bomba za jedno učmalo stanje duha koje pustoši ovu zemlju već 150 godina, i kako vidimo po reakcijama sumračnih stvorenja iz udruženih organizacija udruženog nerada, bomba je pogodila centar", izjavio je Svetislav Basara primajući nagradu.

Time se pisac osrvnuo na javne napade, provokacije i prozivke Udruženja književnika Srbije koji su se negativno izrazili o nagrađenom romanu, osporavajući njegov kvalitet, a napadi su se u medijima ređali od trenutka kada je objavljen laureat NIN-ove nagrade 25. januara.

Tada je žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević na završnoj sednici odlučio da Basarino delo osvoji nagradu.

Odluka nije bila jednoglasna, a obrazloženje je pročitao Ivan Milenković navodeći da je "stvarnost za velike pisce tek skladište iz kojeg uzimaju materijal kako bi ga zatim u svojoj alhemijskoj radionici preobrazili na takav način da postane stvarniji, trajniji od stvarnosti same".

Žiri je zapisao kako "autor kupi imena iz skladišta stvarnosti kao što je Ivo Andrić i ta imena postaju elementi igre u čija pravila pisac nastoji da pronikne".

Sponzor NIN-ove nagrade je Sberbank, inače najveća banka u Rusiji, i član izvršnog odbora te banke Vladimir Pajović izjavio je da u ovoj kompaniji smatraju da su kultura i umetnost veoma važni za svako društvo i njenu zemlju.

"Opredelili smo se za književnost i to posebno NIN-ovu nagradu, jer njeni značajni dobitnici pokazuju dugovečnost, istrajnost, upornost, znanje, volju, želju, neosporan kvalitet i svake godine sve te vrline NIN-ova nagrada iznova pokazuje i potvrđuje",naveo je Pajović.

NIN-ova nagrada za ličnost godine otišla je u ruke - infektologu Lejli Ćeranić, koja radi u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, a ostala je jedini specijalista na Infektivnom odeljenju u junu 2020.godine, tokom napete situacije sa pendemijom kovida-19.