Čitaj mi!

"Crna ptica" – kako da deca premoste životni gubitak

Važno je da u književnosti za decu budu zastupljene ozbiljne i složene teme, smatra Aleksandra Jovanović autorka romana "Crna ptica". Za to delo koje osnažuje čitaoca da premosti životni gubitak dobila je nagradu "Politikinog zabavnika".

Dvanaestogodišnja Želja ne može da prihvati iznenadnu smrt svoga oca. Čežnja da ga vidi još jednom, odvlači je od realnog života u magični svet koji nudi mogućnosti, ali je i opasnost.

Dok je u tome bodri nepoznati dečak Vuk, njeni, mama, najbolji drug Luka, i pas Žile pomažu joj da izabere stvarni život. To je siže koji objedinjuje elemente fantastike, strave i psihološkog romana.

"Shvatila sam koliko je oslobađajuće pisati o gubitku, pisati o nekoj vrsti traume, da tako kažem, pisati o patnji, teškim stvarima sa kojima sam se ja suočila a znam da su mnogi ljudi koje lično poznajem a kamoli one koje ne znam, Pri tom je ovo samo jedan vid tuge, jedna vrsta patnje", kaže autorka romana "Crna ptica".

Današnja deca su drugačija i brže razumeju mnoge stvari jer su im informacije dostupnije nego ranijim generacijama ali su ostale iste njihove potrebe, želje, nadanja i zato deci kada čitaju treba ponuditi istinu pre svega, ističe autorka.

Jovanovićeva smtra da dete, pogotovo u nekom formativnom uzrastu između 10 i 13 godina, oseti da mu prilazite kao neko ko je superiorniji, onda se povlači. 

"Ali ukoliko istina i ta jedna iskrenost postoji u književnosti ili u filmovima za decu onda mislim da će se deca otvoriti", poručuje književnica.

Roman "Crna ptica" nastao je iz diplomskog scenarija Aleksandre Jovanović na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu gde je sada na doktorskim studijama. 

Na jesen "Crna ptica" dobija novi život u pozorištu "Bora Stanković" u Vranju.

Autorka kaže da sada "Crna ptica" leti sama, jer joj i nagrada Politikinog zabavnika daje krila.