Čitaj mi!

"Priča o Svetom Savi" za najmlađu publiku u pozorištu "Duško Radović"

Malo pozorište "Duško Radović" predstavom "Priča o Svetom Savi" najmlađu publiku upoznalo je sa životom Rastka Nemanjića – Svetog Save, najmlađeg sina župana Stefana Nemanje. Tekst i režiju potpisali su Bratislav Petković i Saša Gabrić.

Srpski princ, monah, iguman, književnik, diplomata, prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve – put je kojim je prešao Rastko Nemanjić do Svetog Save.

"Pokazao nam je da u svima nama, u tim dubinama, ima nešto mnogo bolje i da mi možemo da budemo mnogo bliži tim svetlosnim bićima nego što jesmo. Ovde u predstavi ima taj sukob sa ocem i taj trenutak gde mi vidimo da on postaje taj duhovni otac", kaže glumac Bogdan Bogdanović.

Snažnu odluku najmlađeg i najperspektivnijeg sina da se posveti Bogu i umesto vladara postane monah, roditelji Ana i Nemanja, teško su prihvatili.

"Njen sin je pošao putem duhovnosti i putem obrazovanja. Ona je morala sa tim da se pomiri i znala je da ga više nikada neće videti. Ona je to u jednom trenutku morala da prevaziđe majčinsku bol i da prihvati da je želja njenog sina ustvari najvažnija. On nikada ne bi mogao da bude srećan da nije išao svojim putem", ističe glumica Aleksandra Anđelković.

"U trenutku kada on kao ličnost ima druge planove za svoga sina, postupa kao pravi otac, ispoštuje volju svoga deteta. Ne samo da ga pusti da ide svojim putem nego mu se čak i pridruži, ostalo je sve istorija", poručuje glumac Nebojša Ljubišić.

Sveti Sava je sa svojim ocem, koji se zamonašio i dobio ime Simeon, izgradio manastir Hilandar, prvi i jedini srpski manastir na Svetoj gori.