Čitaj mi!

Izložba o proti Vićentiju Popoviću u Čačku, izložene i stare i retke knjige

U Narodnom muzeju u Čačku otvorena je izložba o proti Vićentiju Popoviću i njegovim sinovima. Otkriće njihove zaostavštine jedinstven je događaj u kulturnoj istoriji Srbije zbog činjenice da se u njenom sastavu nalaze stare i retke knjige. Tako sačuvane bibliotečke celine retka su pojava, do sada nezabeležena u provinciji.

Zaostavština prote Vićentija Popovića i njegovih sinova nalazi se u čačanskom muzeju više od dve decenije. Stare knjige su obrađene i konzervirane, ali iako je bilo dosta podataka o toj porodici istraživanje nije bilo ni malo lako.

"Podatke koje je beležio prota Vićentije Popović u svojim beleškama bilo je vrlo teško dovesti u vezu sa raspoloživim izvorima pre svega zapisima i natpisima ako smo želeli koju deceniju ili vek da istoriju ove porodice pomerimo unazad", navodi Radivoje Bojović, istoričar i muzejski savetnik.

Tragajući za prvim pomenom predaka najstarije svešteničke porodice u zapadanoj Srbiji istoričar Bojović kaže imao je srećnu okolnost da u Narodnom muzeju u Beogradu pronađe pečat manastira Kumanice iz 1655. godine.

"Na naličju tog pečata zabeleženo je ime drugog po starini pretka porodice Popović, popa Đorđa i cela stvar se počela odmotavati", dodaje Bojović.

U zaostavštini ove svešteničke porodice je biblioteka sa 250 primeraka starih i retkih knjiga. Neke su uz oružje, ikone, crteže, albume, fotografije i dokumenta predstavljene na izložbi u Čačku.

"Izložba je formulisana kao segment iz društvene istorije koji obuhvata nastanak privatne biblioteke, prošlost i značaj u društvenom razvoju Čačka ove izuzetne porodice od 18. do kraja 20. veka", ukazuje Delfina Rajić, direktor Narodnog muzeja u Čačku.

Prota Vićentije Popović počiva u porti crkve u Ježevici kod Čačka gde su se doselili za vreme Prvog srpskog ustanka 1810.