Čitaj mi!

"Portret neumornog stvaraoca", izložba posvećena Vladanu Đorđeviću otvorena u SANU

U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti otvorena je izložba "Portret neumornog stvaraoca" posvećena akademiku Vladanu Đorđeviću, jednoj od najznačajnijih ličnosti moderne istorije Srbije.

Vladan Đorđević, kao pripadnik generacije romantičara, rad na opštem društvenom napretku i kulturnom uzdizanju Srbije smatrao je svojom dužnošću prema otadžbini.

"Vladan Đorđević je nesumnjivo jedna od najkrupnijih figura Srbije u poslednje ti decenije 19. veka. Iako je po obrazovanju bio lekar, on je ostavio velike tragove u raznim drugim oblastima", istakao je akademik Radoje Čolović.

Književnošću se bavio od gimnazijskih dana, osnovao je Srpsko lekarsko društvo i Crveni krst u Srbiji, kao i prvo beogradsko društvo za gimnastiku.

Reformisao je Vojni sanitet i građansku zdravstvenu službu.

Pokrenuo je i uređivao prvi stručni medicinski časopis i Otadžbinu, najbolji časopis za kulturu i nauku tog vremena. Bio je veoma cenjen u političkom radu i diplomatskoj službi.

"Između ostalog, zatvorio je groblje na Tašmajdanu i otvorio Novo groblje, posadio prve drvorede u Beogradu, uređivao Savski kej. Jedan put je bio ministar prosvete i crkvenih dela, drugi put ministar privrede", navodi Čolović.

Izložbu čini dvanaest celina, predstavljena je bogata arhivska građa, portreti Vladana Đorđevića koje su naslikali velikani srpskog realizma Uroš Predić i Stevan Todorović, mnoga originalna izdanja i rukopisi. Eksponati su iz fondova više od deset institucija i iz privatnih kolekcija.

"Njegova zaostavština se nalazi u više ustanova kulture u Srbiji i u privatnim kolekcijama. Imali smo sreću da uspemo da dobijemo na pozajmicu sve što smo tražili. Ja sam se trudila da ga predstavim kao jednu kompletnu ličnost", kazala je Jelena Jovanović Simić, autorka izložbe.

SANU će organizovati naučni skup početkom decembra i početi sa objavljivanjem knjiga koje će obuhvatiti život i delo Vladana Đorđevića, a prvi put će javnosti biti dostupna autobiografija Uspomene, napisana na više od 2.500 strana.