Čitaj mi!

"Strah, smeh, sloboda" – u Vranju počeo festival "Joakim Vujić"

U pozorištu "Bora Stanković" u Vranju sinoć je počeo 56. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić". Za takmičarski program odabrano je sedam predstava, o nagradama će odlučivati tročlani žiri, a festival organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, uz podršku grada i Ministarstva kulture i informisanja.

Pre godinu dana, u tek obnovljenoj zgradi pozorišta koje nosi ime poznatog pisca Bore Stankovića, premijerno je odigrana predstava po njegovom delu Nečista krv. Sada ponovo izvođenje vranjskog ansambla pred domaćom publikom u takmičarskom programu festivala "Joakim Vujić".

"Rasterećeno igramo, da li zato što smo možda domaćini ili je to zato što smo sigurni u ovu predstavu i znamo koliko je njen kvalitet na visokom nivou. A šta će žiri na kraju reći, to je uvek nekako subjektivno", kaže Marko Petričević, glumac pozorišta "Bora Stanković" u Vranju.

Još šest predstava koje afirmišu mlade stvaraoce u pozorištu odabrano je za ovogodišnji festival. Gotove sve ih karakteriše, prema rečima selektorke, potraga za komedijom.

"Pozorište ima svoju funkciju u određenom gradu, pozorište ima svoj značaj u odnosu na to kako pomera emotivno, misaono ljude i ja sam birala predstave koje u pozorišnoj zajednici pomeraju neke stvari", ističe Branislava Ilić, selektorka festivala "Joakim Vujić" i dramaturškinja.

"Predstava ima svoj put, publika voli i vrlo je specifična i govori o problemu straha, o problemu iracionalnog straha, o našim strahovima uopšte", navodi Ivana Nedeljković, direktorka "Puls teatra" iz Lazarevca.

"Strah, smeh, sloboda" slogan je festivala "Joakim Vujić" koji se ove godine održava u Vranju uprkos izazovima koje nameće pandemija, uz mere zaštite i prevencije.

"Smogli smo snage da u ovako teškim trenucima i kovid krizi organizujemo veliki festival, jer prvi put u dugogodišnjoj istoriji postojanja pozorišta organizujemo 56. 'Joakim Vujić'", navodi Nenad Jović, direktor pozorišta "Bora Stanković" u Vranju.

"Da se jednostavno jedan pozorišni događaj ovakvog značaja, da započinje i mi se iskreno nadamo da će se u sreći i veselju završiti zato što zaista ovo doba korone je potpuno poremetilo život svakog pojedinca, a posebno umetnosti kakvo je pozorište", dodaje Spasoje Ž. Milovanović, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

Festival koji se svake godine organizuje u drugom gradu praznik je pozorišne umetnosti. Mimo konkurencije odabrana je i predstava Vlast i njena opozicija Narodnog pozorišta iz Niša.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">