Čitaj mi!

"Čitač" premijerno na sceni BDP-a

Predstava "Čitač", po istoimenom romanu Bernharda Šlinka, premijerno na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Roman objavljen pre 25 godina, doživeo je planetarni uspeh, kao i film koji je doneo Oskara Kejt Vinslet za ulogu Hane Šmic. U beogradskoj predstavi, Hanu tumači Mirjana Karanović.

Radnja "Čitača" se odvija u posleratnoj Nemačkoj i prati tinejdžera koji se zaljubljuje u 20 godina stariju ženu.

Posle strasne veze Hana nestaje, da bi je Mihael, kao student prava, sedam godina kasnije sreo na suđenju nadzornicama logora Aušvic.

"Hana Šmic, osuđena zbog zločina u ratu, služeći kaznu u zatvoru, vreme je upotrebila da nauči da čita i piše. I onda je čitala zapravo o tim konclogorima u kojima je bila zaposlena. Ona pre toga sebi nikada nije postavila pitanje, zapravo je kao i mnogi samo sledila naredbe, instrukcije, pravila koja su bila postavljena, a nikada se nija upitala da li ona kao ljudsko biće ima neku posebnu ulogu u tome. Ona je na kraju shvatila šta se desilo i šta je ona uradila i to zahvaljujući knjigama" kaže Mirjana Karanović. 

"Čitač" je, u postavci Borisa Liješevića, pokušaj mlađe generacije da se nosi sa teretom nasleđa zločina u kojem nisu učestvovali.

"On prolazi kroz Hamletovske dileme, da li da je volim i razumem ili osudim. To neko ostajanje skršenih ruku i nedelanje, to je uvek meni interesantvno kod likova", ističe glumac Marko Grabež. 

Jedna od najpoznatijih priča o preispitivanju prošlosti i odgovornosti – na sceni Beogradskog dramskog.

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">