Čitaj mi!

Mladi niški pisac Meti Kamberi – život na ulici pretočen u "Grad bola"

Knjiga "Grad bola", 19-godišnjeg niškog pisca Metija Kamberija, jedna je od najvećih književnih senzacija ove godine. U njoj iznosi potresne detalje o životu na ulici i u siromašnim romskim mahalama.

Meti Kamberi je godinama živeo i prosio na ulici. Promenio je tri hraniteljske porodice i živeo u domu kada je sa 12 naučio da čita i piše. To mu je, kaže, otvorilo novi svet, a svoj život pretočio je u "Grad bola".

"Samo sam seo i počeo da pišem, ali ja sam pisao ono što živim, tako da sam bio pun toga i samo hteo da izrazim i sve to pretvorim u reči. Lakše mi je svakako", rekao je Kamberi.

Knjiga je prodata u skoro 3.000 primeraka i naišla je na odlične ocene stručne javnosti i kolega.

"Za razliku od nas drugih pisaca koji pišemo fikciju, Meti Kamberi je pisao o svom životu, a izgleda da život zaista piše romane", objasnio je pisac Branislav Janković.

Meti već nekoliko godina radi i u volentorskom timu Ujedinjenih nacija u Srbiji.

"Metijev roman pokazuje da je ono što život donese i neka primarna porodica iz koje potičemo, mnogo više od nacionalnosti. To je više splet životnih okolnosti", navodi volentarka UN u Srbiji Monika Ajvazović.

Kamberi oca nikada nije upoznao a majka ga je napustila, i kaže da mu zato nedostaje ljubav.

Na ulici je naučio i neke korisne stvari.

"Mislim da sam ranije sazreo od moje generacije i naučio sam te ulične kodekse, pre svega da budem moralan, čestit, veran, pošten, iskren, iako to ljudima deluje kao da sam uličar, pravarant, ovakav i onakav, ali ne", istakao je ovaj mladi pisac koga život nije mazio.

Meti knjigu prodaje sam, preko sajta. Za naredno leto najavljuje nastavak svoje životne priče i novi roman pod nazivom "Grad greha".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">