Jubilarno 65. Sterijino pozorje – Stvarnost čudnija od mašte

Posle dva odlaganja, počinje 65. Sterijino pozorje. Svečano će ga otvoriti glumica Branka Petrić, dvostruka dobitnica Sterijine nagrade.

U 65 godina dugoj istoriji, Sterijino pozorje je bilo odloženo mesec dana, u vreme NATO agresije. Kovid 19 doneo je višemesečno odlaganje.

U ovom trenutku još se ne zna da li će gosti iz Zagreba i Sarajeva stići u Novi Sad – jer prvi će biti testirani 48 sati pre prelaska granice, dok druge čeka neizvesnost merenja temperature, ali ono što se zna jeste – da Sterijino pozorje počinje.

"Mislim da je važno ne samo simbolički da se Festival održi, zbog nastavka tradicije duge 65 godina, već je to poruka da je pozorište moguće u ova zla vremena, i da svi zajedno možemo uživati u vrhunskim umetničkim i kulturnim sadržajima, jer samo na taj način život je život. Bez kulture bojim se da to nije to", kaže Miroslav Radonjić, direktor festivala. 

Takmičarski program otvara predstava "Smederevo 1941" Srpskog narodnog pozorišta po tekstu i u režiji Ane Đorđević, posvećena nastradalim glumcima u smederevskoj eksploziji 5. juna 1941.

U konkurenciji za prestižne Sterijine nagrade još šest predstava iz Novog Sada, Beograda, Sombora, Subotice.

"Mi smo generacija koja nije privilegovana u odnosu na generacije pre nas, koja je doživljavala mnogo teža i veća iskušenja. Ako smo kreativni kao što tvrdimo da jesmo, a živimo od te kreativnosti, pravi je trenutak da tu kreativnost podignemo na viši nivo i da iznađemo nove načine kako ćemo se baviti pozorištem", ističe spisateljica i rediteljaka Ana Đorđević. 

Stvarnost čudnija od mašte, slogan je Sterijinog pozorja, koji su organizatori osmislili i pre nego što je kovid-19 potvrdio da su u pravu.

A čudna stvarnost pratiće nas u stopu i narednih dana, sve do 4. oktobra, kada se festival završava, a gotovo je sigurno, i posle toga.