Čitaj mi!

Anđelko Anušić dobitnik Andrićeve nagrade

Andrićevu nagradu za 2019. godinu osvojio je književnik Anđelko Anušić za zbirku pripovedaka “Legenda o v(j)etrom vijanima”, saopštio je tročlani žiri u ime Zadužbine Ive Andrića. U najužem izboru bilo i delo Milana Todorova “Telefonski imenik mrtvih pretplatnika“.

U obrazloženju žirija navodi se da zbirka pripovedaka Anđelka Anušića umetnički sugestivno daje čitav niz ljudskih sudbina, izglobljenih iz svog zavičaja i svojih života, v(j)etrom vijanih između izgubljenosti i neprihvaćenosti.

Ističu da "posebna vrednost ove zbirke jeste jezik koji čuva sve prostorne i vremenske slojeve u kojem žive njegovi junaci: u leksici i sintaksi čuva se njihovo pamćenje, ali i pamćenje naše književnosti i kulture".

Žiri Andrićeve nagrade radio je u sastavu: profesor dr Aleksandar Jovanović, predsednik, dr Marko Nedić i profesor dr Petar Pijanović, članovi.

Oni su detaljno razmotrili zbirke pripovedaka i priče objavljene tokom 2019. godine, i na završnoj sednici jednoglasno su doneli ovu odluku o pobedniku.

Prema testamentu velikog pisca i dobitnika Nobelove nagrade, Zadužbina Ive Andrića 1976. godine ustanovila je Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">