Gordani Maletić nagrada "Neven" za beletristiku

Književnu nagradu "Neven" za 2019. godinu u kategoriji beletristike dobila je Gordana Maletić za knjigu "Lutanja baštenskih patuljaka", za popularnu nauku priznanje je pripalo autorkama Dragani Petrović Kosanović i Andreji Leskovac za knjigu "Urnebesna hemija", dok je za najboljeg ilustratora izabrana Marica Kicušić za ilustraciju knjige "Naša gošća godina".

Organizacija Prijatelji dece Srbije navela je da je ove godine je na konkurs stiglo 57 naslova, od čega 32 u kategoriji beletristike i 15 u kategoriji popularne nauke i to iz 13 izdavačkih kuća.

Žiri u kategoriji beletristike činili su Jelena Panić Maraš – predsednica žirija, Branko Stevanović i Dušan Pop Đurđev, koji su za knjigu "Lutanja baštenskih patulljaka", izdavača Kreativni centar, naveli da je izvanredno ispripovedana i komponova knjiga koja u srpsku književnost za decu reafirmiše svet prirode i apostrofira njenu važnost i značaj.

U svom obrazloženju žiri je naveo i da autorka Maletić veoma vešto roman komponuje prateći paralelno dve perspektive – perspektivu ljudi i perspektivu baštenskih patuljaka.

Kako dodaju, izvesnu kritiku naše civilizacije daju patuljci i ona se u prvom redu odnosi na neku vrstu otuđenja među ljudima, ali i otuđenja od sveta prirode.

U kategoriji popularna nauka o pobedniku je odlučivao žiri u sastavu Jelena Panić Maraš, Dušan Pop Đurđev i predsednik žirija Slobodan Bubnjević, a za knjigu "Urnebesna hemija" u izdanju izdavača "Laguna", kažu da je duhovit vodič za mlade, radoznale umove koji će odmah osetiti kako "postoji neka hemija" između njih i te knjige.

Autorka na maštovit, savremen i relevantan način vode čitaoca na uzbudljivo putovanje kroz hemiju i srodne nauke, sa obiljem zanimljivosti, igara, interakcije i iznenađenja, zaključak je žirija.

O najboljem ilustratoru odlučivao je žiri koji su činili Monika Lang, Manja Radić Mitrović i Slavimir Stojanović – predsednik žirija, a ove godine u izboru je bilo 24 naslova.

Nagrađenu knjigu izdao je Kreativni centar, a kako se navodi u obrazloženju žirija, stil autorke je utemeljen u najsavremenijim svetskim tokovima, razigran, pitak, na ivici dizajna, idealan za integraciju u autorsku celinu dečije knjige.

Takođe, navode i da od jednostavnih, raspevanih vinjeta, preko inteligentnog građenja vizuelnog karaktera likova do sanjivih scena sa druge strane mašte, Milica Kicušić podseća na važnost ilustracije i neophodnost talenta razvijenog do majstorstva.

Dodela nagrada laureatima je 8. oktobra u 13 sati u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, tradicionalno u toku Dečije nedelje.

Književnu nagradu "Neven" u 2020. godini podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja, a njena realizacija je moguća zahvaljujući donatorskoj kampanji građana i kompanija "Da Neven ne uvene", koja se još uvek odvija na platformi donacije.rs.

Prijatelji nagrade su Skupština grada Beograda, Modna kuća "Mona" i Knjigoveznica Paštrmac.

Nagrada "Neven" ustanovljena je 1955. godine, a podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za decu.

Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos, a dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini.