Milana Milošević dobitnica nagrade za kreativni doprinos radio izrazu "Nada Depolo"

Pobednički rad ovogodišnjeg konkursa za studentsku nagradu "Neda Depolo", koju Radio Beograd 2 svake godine dodeljuje za kreativni doprinos radio izrazu, je ostvarenje "Ka oblacima" autorke Milane Milošević, studentkinje doktorskih studija kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Nagrađenoj autorki će na svečanosti povodom Dana Radio Beograda biti uručenopriznanje - Povelja Radio Beograda 2 i 1.000 evra iz Fonda "Neda Depolo".

Drugu i treću nagradu dobile su takođe studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti.

Drugu je dobila Anđela Milić, za radiofonsku kompoziciju "Bezvremena", a treću Nikoleta Radulović, za radiofonsko ostvarenje "Tesla". Njima, uz povelje Radio Beograda 2, sleduje i kvalitetni digitalni snimač zvuka, dar preduzeća "Kompani DigiTV".

Žiri, koji je odluku doneo u direktnom radio-prenosu iz Studija 6, radio je u sastavu: Boško Milin, dramaturg i profesor FDU u Beogradu (predsednik), Marija Ćirić, teoretičarka umetnosti i medija i profesorka FILUM-au Kragujevcu, rediteljka i urednica ktematskog kanala "Vrteška" Radio Beograda Aleksandra Urošević, kao i urednici u Dramskom programu Radio Beograda Predrag D. Stamenković i Vladimir B. Popović.

Primarni kriterijum u radu žirija bila je inovativnost, ali i smelost, eksperimentisanje u kontekstu izrečenih ideja i primenjenih kreativnih sredstava. U tom smislu, posebno je pohvaljeno i delo Olge Janković "Ljes" (Šuma) koje svojom izražajnoću svedoči o kapacitetima radiofonijekog izraza.

Dodela nagrade na svečanosti u Kamenoj sali Radio Beograda

Cilj nagrade "Neda Depolo" je da podstiče stvaralaštvo mladih u oblasti radiofonije i da njihov talenat povezuje sa proizvodno-kreativnim pogonima u Radio Beogradu, kući koja ima bogatu tradiciju i međunarodni ugled u domenu radio-arta.

Ovim konkursom čuva se uspomena na Nedu Depolo, kreativnu ličnost koja je znatno doprinela razvoju srpske radiodramske umetnosti.

Nagrade će biti uručene u četvrtak, 1. oktobra, na svečanosti u Kamenoj sali Radio Beograda, kada će najstariji elektronski medij na Balkanu obeležiti 96 godina uspešnog rada.