Pištalo za RTS: Džoker izbavlja čoveka iz kuluka svakodnevice

Vladimir Pištalo, kojem je uručena nagrada "Meša Selimović" za delo "Značenje džokera", kaže za RTS da je humor ono što treba da ulepša čoveka koji se smeje i svet na koji gleda.

Na ruševinama nekadašnje Narodne biblioteke, Vladimiru Pištalu uručena je nagrada "Meša Selimović" za najbolju domaću knjigu objavljenu protekle godine. Pištalo kaže da je džoker sve što je neočekivano, ono što je novo, što označava potencijal, što čoveka izbavlja iz kuluka svakodnevice.

"Svađate se" s bilbordima s kojih vam proizvođači nude ljubav i prijateljstvo. Da li je stvarno reklama danas mit?

Reklame rade sa strahom i s obećanjima. Na neki način obećavaju veliku lepotu, nije baš da obećavaju besmrtnost, ali skoro. S druge strane, zastrašuju da vaša koža nije dovoljno opalnog sjaja, vaša kosa nije savršena ili da nećete biti zdravi ako ne radite upravo ono što vam ja govorim.

Humoru ste postvetili neke od najzanimljivijih stranica. Da li je on za dušu isto što i sapun za telo?

Humor je ono što treba da ulepša čoveka koji se smeje i svet na koji gleda.

Šta vam znači nagrada, a šta delo Meše Selimovića?

On i Andrić su, suprotno šalama o Bosancima, najveći metafizičari naše književnosti. Upravo ta dvojica Bosanaca koja se nisu izmicala od zemlje svog porekla. Veoma mi je drago što sam dobio nagradu "Meša Selimović". Naravno, Meša Selimović mi je veoma drag.