Međunarodni pozorišni festival Joakimfest od 8. do 13. oktobra u Kragujevcu

U kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru, predstavljena je selekcija 15. Joakimfesta, međunarodnog pozorišnog festivala,čiji je slogan "Pozorište u izolovanom društvu".

Ovogodišnji, petnaesti festival, biće održan od 8. do 13. oktobra, za koji je umetnički direktor i selektor Slobodan Savić odabrao šest predstava.

"Na prvi pogled, "Pozorište u izolovanom društvu", referira na tešku situaciju u kojoj su se našli svet, umetnost i pozorište u vremenu pandemije. Ali to je samo prvi sloj, prvi nivo značenja", kaže Savić. 

Prema njegovim rečima ono što je još važnije, birao je predstave koje na relevantan pozorišni način tematizuju život u izolovanom društvu. 

"Uprkos teškoj, neizvesnoj situaciji, Joakimfest i ove godine slavi i neguje estetski sofisticirano, društveno odgovorno, subverzivno i emancipatorsko pozorište koje se hvata u koštac s gorućim problemima i fenomenima vremena i sveta u kojem živimo", rekao je selektor Savić.

Na predstojećem Jaokimfestu, kako je najavljeno, biće izvedene predstave:

- H. Ibzen, "Lutkina kuća", Državno mađarsko pozorište, Kluž, Rumunija, režija Botond Nađ,

- R. V. Fazbinder, "Zašto je poludeo gospodin R?", Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, režija Bobo Jelčić,

- "Filoktetova rana", po komadu Hajnera Milera, Pozorišna laboratorija "Sfumato", Sofija, Bugarska, režija Boris Krastev,

- "Zapravo, prelepo je", Nemačko državno pozorište, Temišvar, Rumunija, tekst i režija Volker Šmit,

- "Gustav je kriv za sve", po mađarskom crtanom filmu "Gustav", koncept i režija Kokan Mladenović, Pozorište "Kostolanji Deže", Subotica

- Dž. Orvel, "Životnjska farma", režija Ljupčo Georgievski, Narodno pozorište "Anton Panov", Strumica, Severna Makedonija.