Kivot Stefana Dečanskog u Istorijskom muzeju

Srednjovekovni manastir Visoki Dečani prvi je spomenik na Kosovu i Metohiji koji je od 2004. godine deo istorije i kulture sveta. Zadužbina je kralja Stefana Uroša Trećeg, kome na poklonjenje svakog četvrtka dolaze ne samo verujući. Mošti svetitelja prvobitno su bile u kivotu koji je eksponat na izložbi "Kraljevi i svetitelji srpski" u Istorijskom muzeju Srbije.

Postavka je nesvakidašnja prilika da se vidi ne samo nakit, vladarski novac i oružje već i rukopisne knjige. To je pripadalo vladarima iz dinastije Nemanjića koja je Srbijom stolovala više od 200 leta.

Izložba je podeljena u dvanaest celina, u kojima su prikazani srpski vladari, neke zajedničke odlike i osobine poput imena Stefan i Uroš. 

Vanja Vuksan, autor izložbe "Kraljevi i svetitelji srpski" kaže da je prikazan izgled dvorova, vladara kao ratnika njihove loze i Srpsku pravoslavnu crkvu i veze Nemanjića sa crkvom. 

"Na kraju smo se dotakli i njihove svetosti", kaže autorka izložbe.

Priča počinje od Stefana Nemanje, a završava se sa carem Urošem. 

Izložena je i Dečanska hrisovulja, a do kraja avgusta može se videti kivot Stefana Dečanskog i starostavne knjige iz 15. i 16. veka, objašnjava Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije. 

Kivot kralja Stefana Dečanskog koji se iznosi samo u posebnim prilikama, biće vraćen sa rukopisnim knjigama među kojima je i Žitije Stefana Dečanskog, matičnoj instituciji - Muzeju Srpske pravoslavne crkve.

Postavku u prestonici u Istorijskom muzeju Srbije možete razgledati do kraja novembra.