Ministarstvo kulture: Sramni i opasni falsifikat istorije na albanskom Top kanalu

Ministarstvo kulture i informisanja skrenulo je pažnju javnosti da je 30. maja na albanskoj televiziji "Top kanal", koja se može pratiti i na Kosovu i Metohiji i u Severnoj Makedoniji, u udarnom terminu prikazan dokumentarni film „Velika srpska istorijska obmana – kako su Srbi ukrali albansku istoriju”.

Iz Ministarstva navode da se u filmu falsifikuju - «istorijske činjenice, a srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim, da bi se promovisala velikoalbanska pogromaška politika na štetu Srbije i srpskog naroda.

Ministarstvo poziva sve nosioce takvih pokušaja - pojedince, grupe i institucije na uzdržanost, a srpsku javnost, obrazovni i sistem kulture, diplomatiju i medije, institucije države, SANU, Maticu srpsku, univerzitete i sve druge društvene subjekte, da budu svesni i delatni u ovim zabrinjavajućim okolnostima te da afirmaciji, zaštiti i promociji srpske kulture, tradicije, jezika i pisma posvećuju punu pažnju u zemlji, a naročito u međunarodnim okvirima.», saopštila je, između ostalog, Pres služba MKI.