"Nevidljivi talas", prvi domaći strip za slepe i slabovide

Slepi i slabovidi uskoro bi mogli da čitaju i domaće stripove prilagođene njihovim mogućnostima. Prvi takav "Nevidljivi talas" napravila je Dragana Kuprešanin. Za sada samo u tri primerka, ali svi mogu da ga pogledaju u Galeriji Kolarčeve zadužbine.

Od studentskih dana Dragana Kuprešanin se bavi alternativnim stripom, a "Nevidljivi talas" je nastao kao jedinstveni eksperiment i prvi doktorat na Fakultetu primenjenih umetnosti koji se bavi inkluzijom slabovidih osoba. 

Strip je crtan nizom taktilnih reljefa, sa tekstom na Brajevom pismu.

"Prototip rada je dat na čitanje grupi od desetoro ispitanika koji su imali različite ostatke vida, čulne kapacitete i bilo je vrlo interesantno dobiti od njih povratnu informaciju šta je ono što je razumljivo, šta je ono što može da se dodatno unapredi da to bude optimalnije", rekal je Dragana Kuprešanin, autorka stripa.

Strip je kaže nastao prema motivima čuvenog romana "Talasi" Virdžinije Vulf.

"Kada sam došla do romana Virdžinije Vulf i pročitala u zapisima iz njenih dnevnika da je ona sama govorila o ovoj knjizi kao mističnoj, apstraktnoj, slepoj knjizi, moja odluka je pala da to bude baš ovo delo, što se pokazalo kao vrlo dobro rešenje", kaže autorka stripa.

"Nevidljivi talas" se u savremenoj vizuelnoj produkciji izdvaja humanošću i prefinjenim poetičnim izrazom što su potvrdile i bojne prestižne nagrade na Međunarodnom salonu stripa, ''Zlatnom peru Beograda'' i Međunarodnom bijenalu ilustracije.