Deset godina od smrti Mome Kapora, kao da nikada nije otišao

Navršava se deset godina od smrti Mome Kapora. U Svečanoj sali opštine Vračar u 19 sati, održaće se veče posvećeno Momi Kaporu, biće promovisana i knjiga "Najlepše priče Mome Kapora" koju će pratiti izložba slika i crteža.

Knjigu je priredila supruga Mome Kapor, Ljiljana koja kaže da joj se čini da, iako je prošlo deset godina od smrti, Momo nikada nije otišao. 

"Obnavljaju se knjige, bile su izložbe, pet velikih izložbi, u Politici nedeljom izlazi kolumna a često čujem 'šta bi Moma sada rekao', često ga citiraju. Ima trg, ulicu i u ovoj eri brzog života, interneta, Moma se često pominje", rekla je gostujuću u Beogradskoj hronici Ljiljana Kapor.

Kada je reč o izboru priča Ljiljana Kapor kaže da svako ima svoju najlepšu priču.

"Ljudi se lako poistovećuju, pronalaze u njegovim pričama. On se bavio sitncama, atmosferom i kroz njegove priče osetite i ukus i miris a to je najteže. Da od sitnica napravite knjige, priče, slike", objašnjava Ljiljana Kapor 

Priređujući knjigu "Najlepše priče Mome Kapora" Ljiljana kaže da je pošla od izbora Milisava Savića i zbirki priča koje je birao sam Moma. Uzela sam i napravila neki moj izbor najlepših priča uz jednu prelepu Mominu sliku", rekla je supruga Mome Kapora.

Nije lako živeti sa umetnikom ali je Moma bio jedinstven.

"Umetnici su zaista takvi i umeju da budu teški kada su u nekom svom stvaralačkom zanosu. Ali je Moma za sebe sam rekao da je najlakši za održavanje. Ja živim u prostoru gde smo zajedno živeli, čuvam zajedničku energiju", rekla je Ljiljana Kapor.

Veče posvećeno Momi Kaporu i sećanju na njega kao pisca i slikara, održaće se u Svečanoj sali Opštine Vračar sa početkom u 19 časova, a promociju knjige "Najlepše priče Mome Kapora" pratiće izložba slika i crteža, koja će biti postavljena do 24. marta u galeriji Opštine.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 03. mar 2020, 16:22) - Ljilljana [neregistrovani]

Momo

Jednostavan ,obrazovan, svestran ,skroman , uzivao u sitnicama I jednostavnom zivotu ,mogao da se druzi sa velikim I obicnim ljudima ,veliki covek. Ljiljana Kapor je imala privilegiju sto je pronasla tako divnog coveka.

(utorak, 03. mar 2020, 13:21) - Sofija [neregistrovani]

Momo

Obozavala sam i njega i njegove knjige,divne su mu i slike.Tuga mi je i dan danas sto nas je napustio.

(utorak, 03. mar 2020, 11:29) - anonymous [neregistrovani]

seta

toliko ljubavi u sitnicama koje nas okružuju, a koje ne primećujemo,bile su dovoljne da naslikqa sliku ili napiše priču. Govorio je o sebi da ga tretiraju kao "lakog pisca" a zaboravljamo da je najteže biti stvoritelj pitkih i životnih priča koje su svuda oko nas.Toliko je bio je vezan za njegovu Hercegovinu, Počitelj, Zuhu Džumhura, rodno Sarajevo i njegovu večitu ljubav Beograd.

(utorak, 03. mar 2020, 11:01) - Danka [neregistrovani]

Momo Kapor

Odrastala sam uz Momine priče. Hvala mu što mi je ulepsao mladost.
Šapo

(utorak, 03. mar 2020, 10:51) - anonymous [neregistrovani]

xz

Sto sam stariji, sve vise uvidjam da sve manje imamo vrhunskih umetnika, sportista, naucnika stari umiru, a pojavljuje se upola mnaje, dal se manje ulaze iil to vise nije trend nebi znao ali bar su nam u nasledje ostavili stari.