Mali prijatelji Jana Fabra u Narodnom muzeju

Jedan od najsvestranijih svetskih umetnika, vizuelni i pozorišni autor Jan Fabr ponovo je u Beogradu. Povod su izložba "Praznik malih prijatelja" u Narodnom muzeju, izvođenje monodrame u Narodnom pozorištu i objavljivanje knjige "Noćni dnevnici".

Sve što radi, Jan Fabr radi koncentrisano i sa mnogo strasti. Tokom tri decenije gradi prepoznatljiv profil autora koji širom sveta režijom, koreografijom i likovnim radovima intrigira publiku.

Pred posetioce Narodnog muzeja stigao je svet insekata. Prvi prijatelji Jana Fabra u detinjstvu bili su pauci, združili su se u podrumu u koji je odlazio po kazni. Tu je napravio i svoju prvu umetničku laboratoriju.

"Životinje su najbolji lekari i filozofi na svetu i danas možete od njih mnogo da naučite. Ne zaboravite išli smo na Mars a živimo sa bićima koja su milionima godina starija od nas, koja su kompjuteri, memorija naše vrste. Juče kada sam video izložbu osetio sam da sam još inspirisan i ushićen svetom buba", priča Jan Fabr.

Decenijama kroz serijale crteža i skulpture "fantastičnih insekata" analizira i komentariše naše aktivnosti i emocije. Fabr nas mami u svoj svet u kojem vodi bitku za konačnu lepotu.

"Misija umetnika je da odbrani ranjivost, krhkost lepote, samim tim on brani ranjivost i nežnost ljudske vrste", navodi autor.

U umetničkom opusu Jan Fabr slavi i maštu i instinkt. Istražuje večne teme kao što su život i smrt.

Praznik malih prijatelja ključ je za razumevanje vizuelnog stvaralaštva Jana Fabra, ali i njegovog pozorišnog i literarnog opusa.

broj komentara 0 pošalji komentar