Najčitalac: Milica ima 13 godina, a pročitala je 317 knjiga

Biblioteka grada Beograda napunila je 89 godina. Na rođendan najuspešnijim bibliotekarima i izdavačima uručene su nagrade koje nose imena začetnika te delatnosti u Srbiji, Marije Ilić Agapove i Grigorija Vozarovića.

Protekle godine Biblioteka grada Beograda dobila je 150.000 novih članova i 95.000 knjiga i drugih publikacija. A podsticaj savremenom čitaocu predstavljaju osmišljeni događaji i digitalne platforme.

"Ove godine imali smo rekordan broj programa 3.500, najveći broj posvećen deci i osobama s posebnim potrebama. Naša nova digitalna biblioteka, na novoj digitalnoj platformi, beleži rekordan posetilaca i zato pripremamo nova iznenađenja na digitalnom nebu", kaže direktorka biblioteke Jasmina Ninkov.

U digitalnom fondu danas je i "Ilustrovana istorija Beograda", delo prve upravnice Biblioteke, Marije Ilić Agapove.

Priznanje koje nosi njeno ime pripalo je Ivani Nikolić, bibliotekaru savetniku u Narodnoj biblioteci Srbije.

Nagradu "Gligorije Vozarović" dobili su Zlatka Crevar, knjigovezac i "Izdavački centar Matice Srpske".

"Kada smo pre 10 godina počeli da objavljujemo ediciju 10 vekova srpske književnosti, samo smo mogli da poželimo da posle 100 objavljenih knjiga dobijemo nagradu koja nosi ime našeg prvog izdavača", kaže glavni urednik Izdavačkog centra akademik Miro Vuksanović.

Proglašen je i najčitalac – trinaestogodišnja Milica Nešković. 

"Pročitala sam 317 knjiga i najviše mi se sviđa roman U mojoj glavi Gradimira Stojkovića", kaže Milica.

Kultura čitanja – temelj obrazovanja 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ističe značaj čitanja

"Kultura čitanja je nešto što čini temelj obrazovanja pojedinca i društva, kolektiva i zajednice i treba da bude dragoceni svet koji pažljivo negujemo", naveo je Vukosavljević.

Osim što podstiče čitanje, Biblioteka formira i čitalački ukus što pokazuju knjige u vrhu tradicionalne liste "10 najtraženijih prevedenih dela".

Među njima su dela Murakamija, Prilepina, nobelovca Handkea, Dovlatova, koja često izostanu s liste najprodavanijih u knjižarama, a govore da bibliotečka publika prednost daje umetničkoj književnosti.

Nesbe je neprikosnoveno prvi na svim listama.

broj komentara 0 pošalji komentar