Kada će početi da radi Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda

Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda, koje čine dva fizički odvojena objekta - "Čika Jova Zmaj" i "Neven," ne radi godinu dana.

Zbog neodgovarajućih uslova za rad, a pre svega radi bezbednosti i zaposlenih i dece, Dečje odeljenje "Čika Jova Zmaj" izmešteno je iz Hilandarske broj sedam novembra prošle godine, kaže direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Sva nastojanja da se prostor renovira ostala su bez rezultata zbog nerešenih imovinskih odnosa, jer Biblioteka grada nije bila jedini korisnik kuće u kojoj se odeljenje nalazi.

Tražeći rešenje, odlučeno je da se posle 15 godina Dečje odeljenje iz Hilandarske vrati u Zmaj Jovinu, u zgradu koju Biblioteka inače koristi.

"Radi se o prostoru na prvom spratu. Tu je nekada ranije i bilo dečje odeljenje. Mi upravo vršimo sređivanje tog prostora, nameštanje polica koje su i prenete iz Hilandarske sedam, i kompletnog fonda knjiga koji je od početka ovde bio složen", kaže Jasmina Ninkov.

Očekuje da će Dečje odeljenje početi sa radom polovinom oktobra.

"Radi se o prostoru koji ima dovoljno kvadrata, mnogo više nego što je to bilo u Hilandarskoj sedam, kolege su iste - tako da kompletno i fond i aktivnosti i sve što smo radili u Hilandarskoj ćemo raditi i ovde", objašnjava direktorka.

Dečje odeljenje "Neven" prestalo je sa radom u julu prošle godine zbog rekonstukcije Dvorane Doma sindikata. Ceo književni fond ostao je tamo ali biblioteka iz tehničkih razloga još nije otvorena.

"Sada je taj ulazni prostor u jednom drugom stanju. Mi ne znamo sada kakvi su uslovi što se tiče klimatizacije, grejanja, ventilacije i svih onih tehničkih uslova i mi očekujemo razgovor sa Samostalnim sindikatom Srbije jer su oni vlasnici zgrade. Očekujemo sastanak sa njima da vidimo kako ćemo da rešimo sve te tehničke detalje", rekla je Ninkov.

Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda ima blizu 16.000 korisnika, raznovrsne fondove sa više od 60.000 naslova. U tom prostoru velika pažnja posvećuje se programskim sadržajima i radu sa decom i mladima.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">