Saradnja IT kompanija i ustanova kulture u procesu digitalizacije

U Domu Narodne skupštine organizovana je konferencija "Kultura i IT sektor", na kojoj je bilo reči o kulturi u digitalnom okruženju i saradnji ustanova kulture i IT sektora sa ciljem predstavljanja kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva kroz savremene tehnologije.

Konferencija, koju je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja, okupila je predstavnike institucija kulture, privrede i nevladinog sektora.

Razgovaralo se o sistemskom razvoju procesa digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, 3D skeniranju u digitalizaciji kulturne baštine, 3D mapiranju, digitalizaciji i arhiviranju arheološke građe sa Viminacijuma, smernicama za digitalizaciju kulturnog nasleđa, modeliranju kulturne baštine pomoću tehnika proširene i virtuelne stvarnosti.

Državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović naglasio je da saradnja ustanova kulture, državnih, naučno-istraživačkih institucija i IT sektora predstavlja sistematski pristup digitalizaciji u Srbiji.

"Međuresorna, multidisciplinarna saradnja omogućava, s jedne strane, kvalitetno predstavljanje naše kulturne baštine najširoj publici, a s druge, vodi stvaranju velike baze podataka otvorene za javnost i naučno istraživanje", rekao je Gajovć.

Dodaje da je proces digitalizacije prepoznat kao najvažniji katalizator inovacija, konkurentnosti i rasta.

Kada je reč o kulturi, jedan od ciljeva digitalizacije, prema Gajovićevim rečima, jeste virtuelni prostor u kome bi srpsko kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo bili predstavljeni najširoj domaćoj i stranoj javnosti.

Ukazao je da je Sektor za razvoj digitalne infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti Ministarstva kulture pokrenuo niz aktivnosti u cilju sistematskog uređenja oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, naglasivši neophodnost izmene zakonskih akata kako bi se uredilo celo polje digitalizacije.

Državni sekretar je podsetio da je Ministarstvo kulture donelo Pravilnik o digitalizaciji bibliotičke građe i izvora – prvi pravni akt u oblasti kulture koji reguliše proces digitalizacije i dodao da će uskoro na Vladi biti usvojene Smernice za digitalizaciju kulturnog nasleđa sa svim standardima koji moraju da se ispunjavaju u tehničkom smislu.

"Do kraja godine pokrenućemo Nacionalni portal kulture Srbije, a tokom naredne godine centralni registar digitalizovane građe i digitalni vodič sa svim digitalnim sadržajima ustanova kulture dostupnim na jednom mestu", rekao je Gajović.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović naglasio je da je digitalizacija jedan od prioriteta aktuelne Vlade.

Konstatovao je da trenutno u Srbiji ima 45.000 zaposlenih u IT sektoru i da je potrebno još oko 20.000 IT stručnjaka, kao i da je pokrenut niz mera kako bi se to ostvarilo, počev od samog sistema obrazovanja, te je tako informatika obavezan nastavni predmet od petog razreda, a na fakultetima je ove godine upisano 20 odsto više studenata.

Jovanović je kao jedan od ciljeva pomenuo i transparetnu, efikasnu javnu upravu za šta je potrebna dostupna elektronska uprava i rekao da je Narodna skupština usvojila Zakon o elektronskom poslovanju, kao i da očekuje da Zakon o e-upravi uđe u skupštinsku proceduru do kraja godine.

Pomenuo je i da se 95 odsto podataka iz matičnih knjiga danas nalazi u centralnom registru što je važno kako građani više ne bi nosili te podatke od šaltera do šaltera.

Savetnik premijerke za IT sektor i digitalizaciju Nenad Paunović rekao je da je modernizacija u svakom sektoru jedan od osnovnih prioriteta Vlade Srbije, a u fokusu aktuelnog kabineta jeste kultura koja je dosta dugo bila zapuštena.

Istakao je da su zadovoljni što se proces digitalizacije u kulturi odvija ubrzano kako bi se kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo učinili dostupnim najširoj javnosti.

Paunović je primetio da digitalizacija menja način proizvodnje, predstavljanja i konzumiranja kulturnih sadržaja i predstavlja prostor da srpski umetnici predstave svetu svoj rad i svoju zemlju i olakšava razmenu sa svetom i saradnju.

Partneri države u procesu digitalizacije su kompanije "Majkrosoft" i "Telekom Srbija".

Direktor "Majkrosofta" u Srbiji Željko Vujinović smatra da proces digitalizacije u kulturi treba da se ubrza i da on ima višestruki značaj, a izvršni direktor za IT podršku i IKT servisa "Telekoma" Milan Simić izrazio je zadovoljstvo što je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Pomenuo je nekoliko uspešnih projekata u kojima su učestvovali poput interaktivne izložbe o Mihajlu Pupinu, Teslin vremeplov, digitalizaciju arhive i zbirki manastira Hilandar čime je ta bogata zbirka učinjena dostupnom javnosti u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">