Velike i male revolucije u "Noći muzeja" 20. maja

Ovogodišnja "Noć muzeja", 14. po redu, biće održana 20. maja, a tema će biti "Velike i male revolucije", one koje su uticale na umetnost, ali pre svega na živote ljudi, najavili su organizatori.

Programski savet "Noći muzeja", koji je i osmislio temu 14. izdanja popularne manifestacije, čine arhitekta akademik Branislav Mitrović, reditelj Nebojša Bradić, istoričarka dr Radina Vučetić, vajar prof. Mrđan Bajić i grafički dizajner Borut Vild.

"Programska tema 14. 'Noći muzeja' ima za cilj da podstakne sećanje na revolucije prošlog veka, kao i da podstakne pojedinca da ih se seti u kontekstu novog doba. Ruski umetnički eksperiment, pojava novih pravaca koji će trajno promeniti muziku, film, modu, likovnu i primenjenu umetnost, književnost, pozorište uz male revolucije naših svakodnevnih života, zauvek su nas promenile", izjavila je osnivač i direktorka "Noći muzeja" Ana Petrović.

Male ili velike revolucije, takozvane važne ili one koje su na prvi pogled manje važne, često su kod savremenika budile strah, nezavisno od toga da li se menjalo društveno uređenje, dužina suknje ili muzički pravac, podseća Umetničko-produkcijska grupa "Noć muzeja".

Ivo Andrić je o našim strahovima od promena rekao: "Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali, a nije trebalo. Trebalo je živeti".

Na isto podseća i jedan drugi nobelovac, Bob Dilan, kada kaže: "Ništa nije stabilnije od promene".

Program 14. "Noći muzeja" pokušaće, kako najavljuju organizatori, da obeleži, evidentira, približi i podseti na revolucionare i revolucionarne pojave koje su trajno promenile svet.

I ovog puta otkrivaće se novi prostori i pričati neispričane priče, a u jednoj noći ceo grad će se pretvoriti u muzej.

"Noć muzeja" je ujedno deo "Evropske Noći muzeja" čijoj se inicijativi priključila 2006. godine i predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Prva "Noć muzeja", održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za 10 godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

U "Evropskoj Noći muzeja" prošle godine učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

broj komentara 0 pošalji komentar