Čitaj mi!

Šekspir na srpski način

Drama "Henri šesti" u režiji Nikite Milivojevića biće prvi put na srpskom jeziku predstavljena u londonskom "Glob teatru". Učešće srpske predstave je velika stvar jer će se u "Globu" prvi put čuti srpski jezik.

Mitsko pozorište, londonski "Glob teatar", prvi put u 400 godina postojanja predstaviće jednu Šekspirovu dramu na srpskom jeziku. Biće to "Henri šesti" u režiji Nikite Milivojevića i izvođenju beogradskog Narodnog pozorišta. Dok je u Beogradu u toku podela uloga, u Londonu su već u pretprodaji ulaznice za premijeru, 11. maja.

"San letnje noći" je jedna od ambijentalnih režija koja je Nikitu Milivojevića preporučila društvu odabranih za kulturnu Olimpijadu u Londonu 2012. Za "Glob" je odabrao retko igranog "Henrija šestog".

"Tema nesloge i intrige je ono što obeležava taj komad, negde je vrlo moderna i to ne samo zato što bismo mogli reći da se to tiče Srbije. Čini mi se da je to tema i čitave planete jer svi igramo neke igre u kojima se niko ne oseća sigurno." kaže reditelj Nikita Milivojević.

Ideja da se kao uvertira sportskoj olimpijadi , pet nedelja u "Globu" izvodi Šekspir na 37 jezika, obeležiće ovaj vek kaže Milivojević i ističe da je učešće srpske predstave velika stvar, jer će se čuti srpski jezik u "Glob teatru".

U podeli će se najverovatnije naći Brik Krivokapić, Igor Đorđević, Aleksandar Srećković, Boris Pingović, Aleksandar Đurica i Nenad Maričić. Premijera je zakazana za 11. maj dok će 13. biti održana repriza Šekspira na srpski način.

"Ja bih voleo da bude Šekspir koji će biti i engleski istovremeno, mislim da je to moguće." istakao je Milivojević.

Predstavu finansiraju Englezi, a u dva dana izvođenja videće je četiri hiljade gledalaca.

Posle "Globa", "Henri šesti" će biti i na rapertoaru Narodnog pozorišta. Veoma značajnu ulogu u svemu, ima Fond "Laza Kostić", jedan od donatora obnove "Glob teatra".

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 15. okt 2011, 20:02) - Milorad [neregistrovani]

Sekspir i retka prilika

Vec u samom nacinu najave odrzavanja Olimpijskih igara oseca se duh visevekovne ostrvske kulture.Ovaj prelep spoj treba da odjekne sekspirovski, usred Londona-i to NA SRPSKOM!Dakako! Bravo,gospodine Milivojevicu! Kod Engleza vaze 3 dragocena zivotna principa: -coveku je osnovna duznost da bude castan, -treba da izbegne nametanje svog misljenja drugome -samo se neiskrena osecanja suvise glasno pokazuju i po tome se razlikuju od prvih,koja se STEDE ZA RETKE PRILIKE (..."Znam kad krv uzavri,kako izdasno zakletve srce zajmi jeziku.Taj plamen svetli,al' ne zagreva.U obecanju samom se ugasi.Ne smatraj ga vatrom".-Sekspir:Hamlet) Pohvale Fondu "Laza Kostic"

div id="adoceanrsvdcfhklggd">