Andrićeva nagrada za Milenka Pajića

Milenko Pajić ovogodišnji je dobitni Andrićeve nagrade, saopšteno je iz Zadužbine Ive Andrića. Pajić nagradu dobio za ciklus "Dokumentarne priče".

Književnik Milenko Pajić ovogodišnji je dobitnik Andrićeve nagrade za ciklus "Dokumentarne priče" iz knjige "Imam jednu priču za tebe", saopšteno je iz Zadužbine Ive Andrića.

"U duhu tradicije koja svoj oslonac ima i u delu Ive Andrića, Milenko Pajić je napisao nadahnut i potresan pripovedni ciklus, u kojem se istorijski sadržaj uzdiže do nivoa umetnički vredne transpozicije", naveo je žiri.

Žiri za dodelu Andrićeve nagrade radio je u sastavu: Mihajlo Pantić (predsednik), Aleksandar Gatalica i Slobodan Vladušić.

Andrićeva nagrada dodeljuje se od 1975. godine, na osnovu piščeve testamentarne poruke.

Prvi dobitnik priznanja je Dragoslav Mihajlović za knjigu "Petrijin venac", a prošlogodišnji dobitnik je Mirko Dermić za knjigu "Molski akordi".

Ivo Andrić je bio jugoslovenski i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književbnost 1961.godine. za roman Na Drini ćuprija i celokupni dotadašnji rad na „istoriji jednog naroda". Umro je u Beogradu 1975.godine. Bio je član SANU.

broj komentara 0 pošalji komentar