Čitaj mi!

"Mokranjčevi dani" u Negotinu

Tradicionalnim podizanjem zastave i polaganjem cveća na spomenik kompozitora, u dvorištu Mokranjčeve kuće u Negotinu otvoren 48. festival "Mokranjčevi dani".

U Negotinu se od 13. do 20. septembra održava 48. festival "Mokranjčevi dani", koji je otvoren tradicionalnim podizanjem zastave i polaganjem cveća na spomenik slavnog kompozitora, u dvorištu njegove kuće.

O Stevanu Mokranjcu govorili su besednik ovogodišnje manifestacije, književnik Adam Puslojić, predsednik Opštine Negotin Milan Uruković i pomoćnica ministra kulture Ana Vučetić.

Posetioci festivala uživali su u jedinstvenom ambijentu dvorišta Mokranjčeve rodne kuće, u tradicionalnom posluženju, u 6. rukoveti koju su zajedno izveli učesnici tradicionalnog natpevavanja horova, a kasnije i u druženju uz koktel.

"Mokranjac je na mene mnogo delovao, Mokranjac i Bah. Kad sam bio najočajniji, ja pustim malo jednog, malo drugog i odem gde treba", rekao je kompozitor Zoran Simjanović.

U natpevavanju u domu kulture, od pet horova, dva iz zemlje i tri iz regiona, pobedilo je Crkveno pevačko društvo "Vila" iz Prijedora.

"Svakom srpskom horu treba da bude čast i ponos da dođe u Negotin, da poseti Mokranjčevu kuću, da poseti Negotinsku krajinu, da otpeva Hajduk Veljku, kao što smo pevali danas", kaže dirigent hora "Vila" Aljoša Novaković.

Festival ove godine odaje počast velikanima srpske istorije - Njegošu, povodom 200 godina od rođenja, i Hajduk Veljku, povodom 200 godina od smrti. Izveden je pozorišni igrokaz "Žitije Hajduk Veljka Petrovića", reditelja Srboljuba Božinovića.

Hajduk Veljko je poginuo u Negotinu leta 1813. godine braneći Srbiju od Turaka.

Prema rečima Vuka Karadžića, hajduk Veljko je po junaštvu mogao da se uporedi sa Ahilom i Milošem Obilićem, ali, pitanje je, nastavlja Vuk Karadžić, da li bi oni mogli da se uporede sa njim.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">