Srebrenica muči Holanđane

Holanđani i dalje nisu preboleli neuspeh svojih trupa stacioniranih u Srebrenici, piše u depešama koje je objavio "Vikiliks", i navodi da se u toj zemlji "kukavice iz holandskog bataljona" okrivljuju da ništa nisu uradile da spreče masakr.

"Neuspeh bataljona holandske vojske da spreči masakr nad Muslimanima u Srebrenici 1995. i dalje muči holandsko društvo i otežava razmeštanja vojnika u inostranstvu", navodi se u depeši iz ambasade SAD u Hagu koju je objavio Vikiliks.

U depeši pod oznakom poverljivo poslatoj 19. decembra 2006. godine navodi se da je holandski ministar odbrane Henk Kamp predstavio specijalno znamenje za vojnike koji su bili u bataljonu pod okriljem Unprofora u BiH 1995. godine, što je izazvalo oštru reakciju medija.

Iako je znamenje imalo za cilj da oda počast holandskim vojnicima koji su "časno i savesno služili u teškim okolnostima", ono nije dobro primljeno u holandskom društvu, koje i dalje ima problema zbog neuspeha u sprečavanju masakra nad Muslimanima koji su u Srebrenici počinile snage bosanskih Srba.

U depeši objavljenoj 2. februara, navodi se da se "kukavice iz holandskog bataljona" u Holandiji okrivljuju što ništa nisu uradili da spreče masakr, dok su vojnici tvrdili da odbrana Srebrenice nije bila moguća zbog neodgovarajućeg mandata i oružja, kao i nedostatka podrške UN.

Vojnici su se vratili kući uz kritike da su nekompetentni, a mnogi su tražili lečenje od traume.

Masakr je doveo do pada holandske Vlade 2002. godine, posle izveštaja Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju, u kojem su vojnici oslobođeni većeg dela krivice, budući da su bili brojno nadvladani i slabo naoružani, ali je krivica delom pripisana Vladi koja ih je poslala.

Posledica je, navodi se u depeši koju je potpisao zamenik šefa misije u ambasadi Čat Blejkmen, da holandska vlada mora da ispuni odabrane kritirijume pre nego što parlament pristane da pošalje trupe u inostranstvo.

Najznačajniji zahtev se tiče većih ovlašćenja kako bi se izbeglo neispunjavanje zadatka, što se, veruju Holanđani, dogodilo u Srebenici. Zbog toga je i nekoliko puta bilo zaustavljeno slanje holandskih vojnika u Avganistan.

Zbog znamenja holandskom bataljonu iz Srebrnice organizovani su protesti u Sarajevu i Hagu, a taj potez kritikovale su Majke Srebrenice, kao i mediji i organizacije za zaštitu ljudskih prava u Holandiji, navodi se u depeši. 

U drugoj depeši, poslatoj 2000. godine iz ambasade SAD u Hagu, a koju je Vikiliks objavio 2. februara, navodi se da većina Holanđana veruje da treba da radi na vladavini prava u svetu, ako je nužno i vojnim operacijama, ali da niko ne želi da bude ponovo izložen riziku neuspeha poput Srebrnice.

Holandske vlasti su među kriterijume uvrstile jasan mandat UN ili druge međunarodne organizacije, ukidanje dvostruke komande i održive političke i vojne ciljeve.

"Nije slučajnost to što su se Holanđani distancirali od obaveza na terenu na mestima kao što su Kosovo, Kipar ili Zapadna Sahara", navodi se u depeši iz 2000. godine.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 07. apr 2011, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

Holandjani

Upoznao sam, pre nekih 20-tak dana, Holandjanina koji je bio u tom bataljonu u Srebrenici. Nakon toga je jos jednom bio u Bosni i na Kosovu nakon ´99.
Covek uopste nije traumiran i nista ga ne muci.

(nedelja, 06. feb 2011, 22:24) - anonymous [neregistrovani]

re nema

jarane mladic je vec optuze za svoja nedela krio se on ili ne krio. Veci su problem oni koji su zlodjela cinili a slobodnose krecu po svetu (sa blagoslovom svoji sponzora tj veliki sila). zar ne ?

(nedelja, 06. feb 2011, 21:46) - anonymous [neregistrovani]

kukavica

ima kukavica jos na svetu kao nap. osama bin laden neciji idol koji hara ipali po svetu sa svojom hordom.mnogo opasniji i gori od mladica zar ne. trbalo bi njega uhapsiti.pa da mozemo po svetu slobodno da krecemo se

(nedelja, 06. feb 2011, 14:20) - anonymous [neregistrovani]

nema

pojedini kazu da je bilo zrtava na obe strane,slazem se ja sa tim ali da je jednako nije,kada budete uhapsili onu kukavicu mladica onda ce jednako da bude.

(nedelja, 06. feb 2011, 12:28) - anonymous [neregistrovani]

odgovor

Majka je majka, zar ne?
Svaka cast na komentaru,sve receno!
Zrtava je bilo na svim stranama,kada pocnemo postovati sve zrtve bilo koje vere i nacije da su,tada ce svima nama biti mnogo bolje...

(nedelja, 06. feb 2011, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

re odgovornost

Prijatelju niko ovde neosporava da holandjani nisu krivi sto nisu sprecili ubistvo 7000 muislimana i da to nije ljuski sto se taj zlocin dogodio...neponovilo se !!! Srbi su sotonizovani zbog toga..sa druge strane niko nece da prizna krivicu muslimana koji su iz zone koja je trebala da bude nenaouruzana po pokroviteljstvom medjunarodni snaga(holandjana) ubijali srbe.Na taj nacin srbi su bili provocirani da bi bili optuzeni za odmazdu.Srbi su optuzeni za svoja nedela - srbi su u hagu - srbi su u zatvorima. A odgovori mi gde su pocinioci zlodjela sa druge strane.Zar samim tim ti holandjani tj. medunarodne snage nisu ucestovali u postrekivanju rata i mrznje izmedju nas i pre genocida nad muslimanima.Gde je tu pravda.Nadam se da ce ruka pravde stici sve zlocince...SREBRENICKI masakr nad muslimanima ne treba zaboraviti a niti onaj nad srbima koji je cinjen iz srebrenice

(subota, 05. feb 2011, 21:48) - anonymous [neregistrovani]

Majka je majka, zar ne?

Komentari su bljak, zločin je zločin i nema opravdanja,pa ni onog oni su nas pa smo mi njih, ali nama tu u Hrvatskoj nije jasno i meni osobno nije jasno,ali nikada nisam ni čuo da su "Majke Srebrenice" i sve slične organizacije u vez Srebrenice, pa i EU, Nizozemska, itd. bilo kada i bilo gdje izrazile i najmanju sućut i osudu za preko 3 tisuće (ove godine sam saznao taj podatak) ubijenih Srba iz Srebrenice, Bratunca, Zvornika i drugih okolnih mjesta koje je poubijao neki Orić.I to mi je čudno i zato osuđujem svaki zločin i svatko treba odgovarati ali vjerujte nemam nikakav stav o toj Srebrenici.Tu nešto nije baš sasvim čisto.Pozdrav iz Hrvatske i poruka majkama srebrenice, nedajte se politizirati i budite objektivne.Vi znate sve, pa i istinu i povijest do 1995., zar ne?

(subota, 05. feb 2011, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

odgovornost

holandjani su jedino krivi sto nisu sprecili pokolj nad 7000 muslimana u srebrenici,to nikome nepada na pamet da kaze da i to nije bilo ljudski i da svi koji su za to odgovorni treba da odgovaraju.

(subota, 05. feb 2011, 14:19) - Ciamil [neregistrovani]

Odgovornost

snose oni koji nisu dozvolili Holandjanima da reaguju kada su muslimani iz Srebrenice isli da kolju i pljackaju okolne Srbe. Kada je krenulo ciscenje Srebrnice, jedino sto su mogli je da "hrabro" izginu. Holandski politicari su odvratno licemerni kada te momke koji su dosli u Bosnu sa nadom da ce doneti mir stavljaju na stub srama.
Bole njih za njihovu decu, akamoli nasu.

(subota, 05. feb 2011, 02:06) - anonymous [neregistrovani]

holandjani

nemoze se njima oprostiti ko ni nama za genocid
oni su tikoji su dozvolili naoruzavanja muslimana sa cijim oruzjem je poubijano na stotine srba iz takozvane demilitirizovane srebreniceje.svi oni koji su ucestovali u genocidu treba da odgovaraju a kako vidim svi srbi su na sudu to je nesporno i trebaju da budu.a sta su uzroci tome? lako je rak ostraniti ali pronaci uzroke da ne dodje do novog raka to je potpuna pravda. nemogu holandaji tj UN. imati dupli arsin. davati legitimno pravo jednome da ubija jos ga sponzorisu a drugoga kriviti i suditi za ista djela .. gde je ta pravda tu pravda nece biti zadovoljena dok se svi ne osude ..za sve od samog pocetka pa do oni koji su pocinili genocid.za radi pravde da se nebi ponovilo slicno. zato mislim da i ti holandjani tj UN treba odgovarati za srebrenicu ne za radi umanjivane zlocina od srba nego zbog pravde i obostranog poverenja da cemo u buducnosti svi biti ravnopravno tretirani.dobro holandjani znaju sta su radili i koliko su stete i zla prouzrokovali sa svojim duplim arsinom..netreba o tme suteti i bojati se pricati dok se istina ne istera na videlo nece biti poverenja na tim prostorima..samo jos jedan primer kosovo nazalost sve su ameri i evropljani dozvoljavali kosovarima da rade za radi ispunjena svoji ciljeva sve su znali a sutili su..kako da ja kao srbin verujem toj ev ropi i amerikancima kako...